Αναδρομικά για ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν έως 600 ευρώ – Η λύση για νέους που δεν κάνουν δήλωση

Ποιοι θα λάβουν έως 600 ευρώ – Η λύση για φοιτητές και νέους που δεν κάνουν φορολογική δήλωση

12 Μαι 2022 - 06:30

Picture 0 for Αναδρομικά για ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν έως 600 ευρώ – Η λύση για νέους που δεν κάνουν δήλωση
Στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα αναδρομικά έως 600 ευρώ στο ρεύμα, με τις πληρωμές απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων να προγραμματίζεται να γίνουν το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.
Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το Newsbomb.gr,  ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν για κάποιες ομάδες δικαιούχων.
 
Μία από αυτές είναι οι φοιτητές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, πως θα λάβουν τα αναδρομικά για το ρεύμα και νέοι, που ενώ νοικιάζουν σπίτι, δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση. Και αυτό διότι η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα για διορθώσεις και τροποποιήσεις. Ετσι θα καλυφθούν και οι φοιτητές αλλά και κάποια νοικοκυριά που λόγω φορολογικής δήλωσης δεν θα μπορούσαν να λάβουν την αποζημίωση.
 
Σημειώνεται πως τo μέτρο της επιστροφής αφορά τους μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης ενώ ως ελάχιστο ποσό αποζημίωσης ορίζονται τα 18 ευρώ, με «ταβάνι» τα 600 ευρώ.
 
Στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Ο καταναλωτής στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.
Πριν την ολοκλήρωση της αίτησης θα δηλώνεται το ΙΒΑΝ στο οποίο θα πιστωθούν εντός του Ιουνίου τα χρήματα που θα δοθούν από το κράτος.

Πώς θα υπολογίσετε την επιστροφή
 
Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
 
Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.
Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, καθώς αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας. Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

Παραδείγματα
 
Από παραδείγματα λογαριασμών προκύπτει το όφελος που αποκομίζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν τον Μάιο. Τα ποσά αφορούν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, όπου κι εκεί άλλωστε δίνονται οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης:
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh (κιλοβατώρες) τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ. Η έκπτωση υπολογίζεται 57% στη χρέωση ενέργειας ή 56,5 ευρώ μηνιαίως.
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ. Η έκπτωση ανέρχεται στο 51% ή στα 65,6 ευρώ τον μήνα.
Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ, ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ. Αρα το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα έχει έκπτωση 44% ή 85,6 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα, για μηνιαία κατανάλωση 800 kWh, το τελικό κόστος ρεύματος ανέρχεται σε 152,8 ευρώ, όταν χωρίς την επιδότηση θα έφτανε τα 258,4 ευρώ. Η έκπτωση είναι 41% ή 105,6 ευρώ τον μήνα.