Απέτυχαν και με τη... βούλα οι φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα

Δεν πέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα οι αυξημένοι φόροι που επιβλήθηκαν σε καύσιμα, οινοπνευματώδη και τσιγάρα. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ευελπιστεί να πείσει την τρόικα σε χαλάρωση της φορολόγησης σε αυτούς τομείς.

22 Ιουλ 2014 - 08:41

Picture 0 for Απέτυχαν και με τη... βούλα οι φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα

Σύμμαχος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα να δώσει το πράσινο φως για διορθώσεις στα θέματα φορολόγησης αποτελεί πέρα από την ορθή τήρηση του προϋπολογισμού και η υστέρηση σε συγκεκριμένους τομείς εσόδων.

 

Αυτό γιατί μπορεί το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού να ανήλθε σε 23.615 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 241 εκατ. ευρώ ή 1,0% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015- 2018 και τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να ανήλθαν σε 20.646 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 0,3% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, ωστόσο υπήρχαν σημαντικές υστερήσεις σε τομείς που άπτονται με την καταναλωτική ζήτηση και υπερφορολογούνται.

 

Έτσι, αν και το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 19.021 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 98 εκατ. ευρώ ή κατά 0,5% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατέγραψαν υστέρηση 129 εκατ. ευρώ ή 12,8% και 230 εκατ. ευρώ ή 11,7% αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2014. Επίσης οι λοιποί ΕΦΚ υστέρησαν κατά 45 εκατ. ευρώ ή 3,6%, παρά την εκτίναξή τους τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη.

 

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της υπερφορολόγησης, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα χρόνια του μνημονίου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 23%, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε "άλμα" κατά 450% - και, συγκεκριμένα, από τα 60 ευρώ τα χίλια λίτρα στα 330 ευρώ τα χίλια λίτρα- και ο ΕΦΚΟΠ, (ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη) τη διετία 2009-2010 αυξήθηκε κατά 125%.

 

Έτσι, συνακόλουθα, πέρυσι, το 2013 οι απώλειες από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων ανήλθαν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο του φόρου στα ποτά (ΕΦΚΟΠ), τη διετία 2009-2010 ο εδικός αυτός φόρος αυξήθηκε κατά 125%, σε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και την κατανάλωση. Αυτή η πολιτική οδήγησε σε απώλειες εσόδων αλλά και σε συρρίκνωση του κλάδου.

 

Η υπερφορολόγηση στα οινοπνευματώδη ποτά έχει επιφέρει, επίσης, διόγκωση του λαθρεμπορίου. Όπως προκύπτει από μελέτη του Νοεμβρίου του 2013 του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.

 

Η κλαδική μελέτη αυτή του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.

 

Ιδια εικόνα και στα τσιγάρα. Αποτελέσματα της έρευνας της KPMG δείχνουν ότι η κατανάλωση παράνομων και παραποιημέων τσιγάρων στην Ελλάδα αυξήθηκε εντυπωσιακά το 2013, χρονιά που άλλαξε η φορολογία των τσιγάρων, αγγίζοντας πλέον το 17,8% της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι ένα στα έξι τσιγάρα είναι λαθραίο.


Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι απώλειες φορολογικών εσόδων για το κράτος.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, κατατάσσοντας την Ελλάδα 6η στην κατανάλωση παράνομων και παραποιημένων τσιγάρων.

 

euro2day.gr