G20: Ιστορική συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

Εντός του 2023, οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% επί των κερδών τους - Ποια οφέλη θα έχει η Ελλάδα

30 Νοε 2021 - 17:00

Picture 0 for G20: Ιστορική συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

Σε συμφωνία για την επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών της G20 [1], κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Οι αναπτυγμένες χώρες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% από το 2023, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τη «φορολογική μετανάστευση» μεγάλων επιχειρήσεων που μεταφέρουν τις έδρες τους σε κράτη με χαμηλή φορολογία.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, τη συμφωνία για τον συντελεστή 15% επισφράγισαν 136 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

 

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η συμφωνία αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προωθεί την πολτική αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος με την εφαρμογή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη.
 

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Οφέλη από τη συμφωνία θα έχει και η Ελλάδα καθώς θα μπορεί να έχει έσοδα από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που σήμερα διαφεύγουν της φορολογίας,μεταφέροντας τα κέρδη τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.

Η συμφωνία θέτει διεθνώς συμφωνημένους περιορισμούς στον διακρατικό φορολογικό ανταγωνισμό και αναμένεται να δημιουργήσει νέα φορολογικά έσοδα ύψους150 δισ. δολαρίων ετησίως.

Για τις επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 20 δις δολαρίων, το 25% των κερδών τους, αφού αφαιρεθεί το ελάχιστο ποσοστό κερδοφορίας 10%, θα μπορεί να φορολογείται από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιούν τα κέρδη αυτά με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν σε αυτές. Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι οι χώρες στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές κάνουν τις πωλήσεις τους θα μπορούν να έχουν μία φορολογητέα βάση συνολικού ύψους 125 δισ. δολαρίων.

Αν, για παράδειγμα, τα κέρδη μίας μεγάλης πολυεθνικής στην Ελλάδα, μετά την αφαίρεση του παγκόσμιου ποσοστού κέρδους 10%, είναι 100 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα θα μπορέσει να φορολογήσει τα 25 εκατ. ευρώ με τον ισχύοντα συντελεστή 22% και να έχει έσοδα 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει έως τώρα καθώς αυτά φορολογούμεται συνήθως εκτός της Ελλάδας, σε φορολογικούς παραδείσους. 

Η κάθε χώρα θα μπορεί να διατηρεί τους δικούς της φορολογικούς συντελεστές, αλλά αν αυτοί είναι χαμηλότεροι από το 15% για ξένες πολυεθνικές εταιρείες της παραπάνω κατηγορίας, τότε η χώρα που έχει την έδρα της η εταιρεία θα μπορεί να τη φορολογεί επιπλέον, ώστε συνολικά η εταιρεία να πληρώσει τον φόρο που αναλογεί στον ελάχιστο συντελεστή.

Για παράδειγμα, αν μία ελληνική εταιρεία με τζίρο πάνω από 750 εκατ. ευρώ φορολογηθεί στη Βουλγαρία με συντελεστή 10%, θα πρέπει να φορολογηθεί και με 5% (αν ισχύσει ελάχιστος συντελεστής 15%) στην Ελλάδα.

 



 
Σύνδεσμοι
  1. http://www.forologikanea.gr/https://www.imerisia.gr/taxonomy/term/4156