Και φέτος αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Αλλά μόνο τρεις – Δείτε ποιες είναι – Πότε υποβάλλονται

20 Φεβ 2018 - 12:47

Picture 0 for Και φέτος αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Τρεις αλλαγές  θα υπάρχουν στις φετινές φόρμες των δηλώσεων για το Φόρο Εισοδήματος, οι οποίες θα υποβληθούν ηλεκτρονικά προς την Ανεξάρτη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι δυο πρώτες αλλαγές επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογούμενων, ενώ η τρίτη αφορά βουλευτές κα δικαστικούς. 

 

Λεπτομερέστερα, οι αλλαγές είναι οι εξής:

 

1. Η έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες,  μόνο εφόσον  μέσα στο 2017 είχαν πληρώσει προϊόντα ή υπηρεσίες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά (όσοι έχουν ηλικία άνω των 70 ετών, όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω κι όσοι υπάγονται σε ορισμένες ακόμη ειδικές κατηγορίες), σε ποσοστό  10% - 18,75% πάνω στο  συνολικό ετήσιο (δηλωμένο ή τεκμαρτό) εισοδήμά  τους. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

 

2. Η κατάργηση της διάταξης που πρόβλεπε έκπτωση φόρου ίση με το 10% της ετήσιας δαπάνης για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον η δαπάνη αυτή ξεπερνούσε το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός του.

 

3. Η κατάργηση της απαλλαγής του 25% του συνολικού ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών από το φόρο.

 

Υπενθυμίζεται ότι θα υποβληθούν περίπου 6,2 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ η σχετική εφαρμογή στο taxisnet αναμένεται ν΄ ανοίξει το Μάρτη.

 

ATHENSVOICE.GR