Ούτε το υγραέριο γλιτώνει από τη φοροεπιδρομή

Τι θα ισχύσει από 1η Ιουλίου στον ΕΦΚ πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγραερίου

27 Ιουν 2011 - 12:20

Picture 0 for Ούτε το υγραέριο γλιτώνει από τη φοροεπιδρομή

 

Χωρίς προηγούμενο είναι η φοροεπιδρομή που επιβάλλει η κυβέρνηση, μέσω των μέτρων που προβλέπονται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εκτός από την έκτακτη εισφορά, το τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση του ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί επιπλέον έσοδα και από τα καύσιμα, αυξάνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και επιβαρύνοντας σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Από την 1η Ιουλίου, λοιπόν, αυξάνεται στα 2 λεπτά το λίτρο (από 1,25 λεπτά που είναι σήμερα) ο ΕΦΚ στο υγραέριο, κάτι που αναμένεται να φέρει καίριο πλήγμα στην αγορά, καθώς χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ΙΧ είτε επιθυμούν είτε έχουν ήδη μετατρέψει το όχημά τους σε υγραεριοκίνητο. Παράλληλα, επιβάλλεται για πρώτη φορά ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ύψους 1,5 ευρώ ανά gigajoule (μεικτή θερμογόνος δύναμη), που θα επιφέρει επιπλέον έξοδα σε όσα σπίτια και επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν.
 
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η επιβάρυνση σε πρώτη φάση δεν είναι μεγάλη για τα νοικοκυριά, καθώς αυξάνεται στα 6 λεπτά ανά λίτρο ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν και τα δύο είδη. Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο 36 του Εφαρμοστικού Νόμου, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (μέχρι το τέλος του 2013) ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί τόσο ώστε να ισοδυναμεί με το 80% του πετρελαίου κίνησης.
 
Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι εάν ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σήμερα (41,2 λεπτά/λίτρο), τότε ο ΕΦΚ για το κίνησης θα αυξηθεί κατά 26,8 λεπτά ανά λίτρο, με τη συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή να αγγίζει τα 30,7 λεπτά (τον περασμένο χειμώνα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 2,1λεπτά/λίτρο).