Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΤΕΑΠΟΚΑ

Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea

04 Αυγ 2011 - 05:09

Picture 0 for Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης  από το ΤΕΑΠΟΚΑ

Το πρώην Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) αποτελεί πλέον τομέα του Ταμείου........Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).


Στο εν λόγω ταμείο ασφαλίζονται οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ, καθώς και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας και της ΓΓΚΑ.


Τα ποσά της σύνταξης κυμαίνονται μεταξύ των 130 ευρώ το κατώτατο όριο και 500 ευρώ το ανώτερο μηνιαίως, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας του υπαλλήλου.
Για να δικαιούται ένας ασφαλισμένος του ταμείου το βοήθημα. θα πρέπει απαραίτητα να λάβει σύνταξη από τον φορέα κύριας ασφάλισής του.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ


Η ελάχιστη προϋπόθεση για την χορήγηση βοηθήματος  από το ΤΕΑΠΟΚΑ, αν πρόκειται για συνταξιούχο λόγω γήρατος, είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης..............................

Η καταβολή της σύνταξης αρχίζει να μετράει από την επομένη της λήξης της υπαλληλικής σχέσης ή από την επομένη της λήξης των τρίμηνων αποδοχών για όσους συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε έξι μήνες μετά τη λύση της υπαλληλικής σχέσης ή τη λήξη των τρίμηνων αποδοχών, καθώς το ΤΕΑΠΟΚΑ δεν μπορεί να δώσει αναδρομικά πέραν του εξαμήνου.


ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή εν ενεργεία υπαλλήλου τη σύνταξή του δικαιούνται η/ο χήρα/-ος και τα παιδιά μέχρι τα 18 ή τα 24 αν σπουδάζουν.

Με τις νέες διατάξεις, οι χήρες/-οι λαμβάνουν για μία 3ετία τη σύνταξη χωρίς προϋποθέσεις.


Υστερα από τρία χρόνια τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, τότε η σύνταξη του θανόντος περικόπτεται κατά 50% μέχρι ο δικαιούχος να συμπληρώσει τα 65, οπότε και καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%. Εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες, όπως οι ανάπηροι άνω του 67%, όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία λόγω αυξημένου κινδύνου ή τρομοκρατικής ενέργειας κ.ά.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


Για να λάβει κάποιος σύνταξη αναπηρίας από τον κλάδο ΤΕΑΠΟΚΑ του ΤΕΑΔΥ πρέπει να απολυθεί λόγω ανικανότητας. Αυτό προϋποθέτει την παραπομπή του σε δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή. Εκεί εξετάζεται, του αποδίδεται συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας και κρίνεται αν είναι ανίκανος για εργασία. Στη συνέχεια η υπηρεσία προχωρεί σε διοικητική πράξη απόλυσης του υπαλλήλου, η οποία δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Μέχρι τότε ο υπάλληλος οφείλει να παραμείνει στην υπηρεσία του. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόλυσής του στο ΦΕΚ ο υπάλληλος οφείλει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που απαιτείται και για την απονομή σύνταξης γήρατος. Στην περίπτωση που η ανικανότητα προήλθε εν ώρα υπηρεσίας οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι ευνοϊκότερες.


Όσοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι με τις διατάξεις του δημοσίου, θα πρέπει να υποβάλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αίτηση για χορήγηση σύνταξης, αμέσως μόλις υποβάλουν την 2η αίτηση απαραίτησς από την υπηρεσία τους, χωρίς να περιμένουν την δημοσίευση στο ΦΕΚ. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί ο υπολογισμός της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.


Αντίθετα το ΤΕΑΠΟΚΑ αρχίζει να υπολογίζει τη σύνταξη για όλους από την επομένη της λήξης της υπαλληλικής σχέσης ή από την επομένη της λήξης των τρίμηνων αποδοχών.
Σε κάθε περίπτωση, οι δυο αιτήσεις -στο ΙΚΑ και το ΤΕΑΠΟΚΑ- μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε ο ασφαλισμένος να κερδίσει χρόνο. Κι επειδή η απόφαση του ΙΚΑ είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για να βγει η επικουρική σύνταξη, ο εργαζόμενος μπορεί όσο περιμένει το ΙΚΑ να συγκεντρώσει και να υποβάλει στον κλάδο ΤΕΑΠΟΚΑ του ΤΕΑΔΥ τα παρακάτω δικαιολογητικά:


-Αίτηση για απονομή σύνταξης που περιέχει και υπεύθυνη δήλωση (το σχετικό έντυπο χορηγείται από την υπηρεσία).
-Φωτοαντίγραφο  αστυνομικής ταυτότητας.
-Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού ΔΟΥ.
-Συνταξιοδοτική απόφαση του κύριου φορέα (όταν αυτή εκδοθεί).
-Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού οποιασδήποτε τράπεζας, αριθμός ΙΒΑΝ
-Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από την υπηρεσία, το οποίο θα αναφέρει και τις δύο αιτήσεις παραίτησης του υπαλλήλου.
-Το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε η λύση της σύμβασης του υπαλλήλου (αν δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών).
-Βεβαίωση αποδοχών εξόδου του τελευταίου μήνα.
-Βεβαίωση τρίμηνων αποδοχών (αν δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών).
-Αριθμός AMKA.
-Αν ο ασφαλισμένος έχει έμμισθη προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ, αν υπηρέτησε στον στρατό και επιθυμεί την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του ή του χρόνου στράτευσης, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση αναγνώρισης και το ΤΕΑΠΟΚΑ .
-Οι έγγαμες γυναίκες, οι χήρες με ανήλικα παιδιά και οι διαζευγμένες με ανήλικα παιδιά πρέπει επίσης να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών ή φωτοτυπία των ταυτοτήτων των παιδιών ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.