// //]]>
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις για το 2015
Καταργούνται οι αποδείξεις για το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων του 2015 σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

11 Δεκ 2015 - 09:00

Picture 0 for Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις για το 2015

Καταργούνται οι αποδείξεις για το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων του 2015 σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες και το οποίο θα προβλέπει ότι από την 1-1-2016 το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους ακριτικών περιοχών.

 

Με τα πληροφοριακά συστήματα του υπ. Οικονομικών θα συνδέονται οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων
 

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιστραφεί ο φόρος που παρακρατήθηκε για δωρεές χρηματικών ποσών μέχρι 5.000 ευρώ μετά την καθιέρωση των capital controls, ενώ το 2016 θα υπάρξει online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών.

 

Αν και χθες το μεσημέρι διέρρευσαν πληροφορίες ότι το μέτρο της δήλωσης αποδείξεων επανέρχεται και θα ισχύσει και για τα φετινά εισοδήματα, το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα αναγράψουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2016 ποσό αποδείξεων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, και η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα υπολογιστεί αυτόματα από την Εφορία κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

 

Διάταξη


Συγκεκριμένα, με διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1) όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων που είχαν συλλέξει. Ταυτόχρονα διατηρείται για τα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που χορηγείται μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

 

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

 

• Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δηλαδή με πλαστικό χρήμα.

 

Για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 9.550 ευρώ εξετάζεται να αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα. Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος με αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με πλαστικό χρήμα για την κάλυψη ποσού μέχρι 9.550 ευρώ και την κατοχύρωση της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

 

Εξαίρεση


Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ ή έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας, και ενδεχομένως οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών. Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο.

 

• Δεν επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

 

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ


Διασύνδεση ταμειακών με το Taxis

 

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά. αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

 

Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα.

 

Τα ποσά ΦΠΑ


Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο και έτσι θα χτυπηθεί το φαινόμενο της απόκρυψης εσόδων και της μη απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου 2016 όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα.

 

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν στην εθελοντική αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που θα πρέπει να υποβάλουν το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι.

 

Τα αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση τον συντελεστή του έτους που δημιουργήθηκαν, αλλά οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του ελέγχου ή υπάρχει προσφυγή στα δικαστήρια.

 

imerisia.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app