// //]]>
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Ακίνητα: Αγώνας δρόμου για φθηνές μεταβιβάσεις - Σε 16 μέρες το «καπέλο» στις αντικειμενικές
Για τις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την... ανηφόρα, ο φόρος μεταβίβασης θα είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%.

15 Ιαν 2022 - 08:40

Picture 0 for Ακίνητα: Αγώνας δρόμου για φθηνές μεταβιβάσεις - Σε 16 μέρες το «καπέλο» στις αντικειμενικές

Δεκαέξι ημέρες χρονικό περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αφού στις 31 Ιανουαρίου 2022 λήγει η προθεσμία για τη σχετική δυνατότητα.  
 

Σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή, και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Το τελευταίο διάστημα, οι φορολογούμενοι συνωστίζονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαια.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν αρκεί ο χρόνος για να διεκπεραιωθεί ένας τόσο μεγάλος όγκος δηλώσεων. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών καταγράφονται στους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμα και δύο μήνες για να λάβουν το πιστοποιητικό ΤΑΠ.

Οσοι δεν προλάβουν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 ζώνες σε όλη τη χώρα. Για τις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την... ανηφόρα, ο φόρος μεταβίβασης θα είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Πιέζονται οι εφορίες 

Οι εφορίες έχουν πατήσει γκάζι για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Οσες χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Οι ΔΟΥ θα πρέπει έως τις 21 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρώσει τη εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής των συγκεκριμένων δηλώσεων, καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Ηλεκτρονική ταυτότητα 

Έως τις 31 Ιανουαρίου επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Aυτήn τη στιγμή δεν προβλέπεται νέα παράταση, που σημαίνει ότι από το Φεβρουάριο θα είναι απαραίτητη για κάθε μεταβίβαση.

Υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα Kτηρίου έχουν όλα τα νέα κτήρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, τα παλαιότερα κτήρια ακόμα και τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι ο φάκελος στον οποίο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των κτηρίων, αυτοτελών ή διηρημένων ιδιοκτησιών, μαζί με τα στοιχεία των ιδιοκτητών, το ΚΑΕΚ, το ιστορικό αλλά και το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών, την ενεργειακή κλάση των κτιρίων, τις δηλώσεις ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, τον τύπο στατικού ελέγχου της κατασκευής και τα τοπογραφικά στοιχεία του οικοπέδου ή γηπέδου, για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών, το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, εφόσον, ασφαλώς, το ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερο.

 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app