Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Βαριά «καμπάνα» για μη έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού
Πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ περιμένει όσες ΑΕ και ΕΠΕ δεν υπαχθούν στον έλεγχο για την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού από ιδιώτες ελεγκτές. Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

12 Ιαν 2012 - 06:20

Picture 0 for Βαριά «καμπάνα» για μη έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού

 

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τις επιχειρήσεις (ΑΕ-ΕΠΕ), οι οποίες δεν θα ελεγχθούν από τους νόμιμους ιδιώτες ελεγκτές, προκειμένου να εκδοθεί το «φορολογικό πιστοποιητικό». 
 
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 5, παρ. 16 του πολυνομοσχεδίου, σε όσες ΑΕ και ΕΠΕ δεν διενεργηθεί ο υποχρεωτικός φορολογικός έλεγχος από  τους νόμιμους ελεγκτές ή τα ελεγκτικά γραφεία, για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού, θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο  από 10.000 Ευρώ έως 100.000 Ευρώ,  ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο, καθώς και τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή. 
 
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για το «φοροπιστοποιητικό», την αρμοδιότητα σύνταξης όλων των φορολογικών εγγράφων των εταιρειών που βρίσκονται υπό έλεγχο έχουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους, ενώ όλα τα φορολογικά έγγραφα της εταιρείας, υπογράφονται από «λογιστή φοροτεχνικό», ο οποίος κατέχει ειδική άδεια άσκησης του επαγγέλματος.
 
Παράλληλα, από τις εταιρείες που ελέγχονται από το ειδικό σώμα για τη φορολογική τους συμμόρφωση, επιλέγεται δείγμα τουλάχιστον της τάξης του 9% για έλεγχο, με κριτήρια που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010).
 
Σε περίπτωση που μια ΑΕ ή ΕΠΕ που πληροί τα κριτήρια για υποχρεωτικό έλεγχο από ιδιώτες ελεγκτές, δεν τους επιλέξει, τότε ελέγχεται άμεσα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
 
Το φορολογικό πιστοποιητικό που προκύπτει από τους ελέγχους των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων, υπόκεινται σε ποιοτικό έλεγχο από συνεργεία στελεχών της ΕΛΤΕ και με την συμμετοχή ελεγκτών του ΥΠΟΙΚ.
 
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι, η άσκηση του φορολογικού ελέγχου από τους ελεγκτές σε Ανώνυμη Εταιρεία, είναι ασυμβίβαστη με το έργο του Λογιστή - Φοροτεχνικού που υπογράφει τις καταστάσεις.
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Σεμηνάρια ONC
Το Ημερολόγιο του Λογιστή 2015
ΚΕΕΛΠΝΟ - Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Οδηγός για τις Συντάξεις του ΙΚΑ
Οδηγός για τις Συντάξεις του Δημοσίου
Ημερολόγιο
Newsletter
   
Επίκαιρα Θέματα
Πως θα φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα
Αναλυτικός οδηγός του Γιώργου Κορομηλά - Φορολογικού Συμβούλου Επιχειρήσεων, Συγγραφέα, Εισηγητή
Φορολογικό ημερολόγιο δηλώσεων 2014
Όλες οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων (Ανανεώνεται)
Όλες οι αλλαγές στον ΚΦΑΣ
Ερμηνευτική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ
Εκπιπτόμενες Δαπάνες Ελεύθερων Επαγγελματιών
Πρακτικός Οδηγός - Αναλυτικά Παραδείγματα
Οι συντελεστές φορολόγησης εταιρειών για τις φετινές δηλώσεις
Πώς θα φορολογηθούν οι εταιρίες για τη χρήση του 2013
 Μηνιαία Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών
Σε πιλοτική φάση εφαρμογής απο την ΓΓΠΣ
Φορολογικά και Εργασιακά θέματα: Τι ισχύει από 1.1.2014
Άρθρο για τις αλλαγές στα φορολογικά και εργασιακά θέματα της Χαριτίνης Ξυδιά από την Nexia Eurostatus Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε.
facebook logo
twitter logo
iphone app