Σάββατο 25 Απριλίου 2015
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Βαριά «καμπάνα» για μη έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού
Πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ περιμένει όσες ΑΕ και ΕΠΕ δεν υπαχθούν στον έλεγχο για την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού από ιδιώτες ελεγκτές. Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

12 Ιαν 2012 - 06:20

Picture 0 for Βαριά «καμπάνα» για μη έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού

 

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τις επιχειρήσεις (ΑΕ-ΕΠΕ), οι οποίες δεν θα ελεγχθούν από τους νόμιμους ιδιώτες ελεγκτές, προκειμένου να εκδοθεί το «φορολογικό πιστοποιητικό». 
 
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 5, παρ. 16 του πολυνομοσχεδίου, σε όσες ΑΕ και ΕΠΕ δεν διενεργηθεί ο υποχρεωτικός φορολογικός έλεγχος από  τους νόμιμους ελεγκτές ή τα ελεγκτικά γραφεία, για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού, θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο  από 10.000 Ευρώ έως 100.000 Ευρώ,  ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο, καθώς και τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή. 
 
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για το «φοροπιστοποιητικό», την αρμοδιότητα σύνταξης όλων των φορολογικών εγγράφων των εταιρειών που βρίσκονται υπό έλεγχο έχουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους, ενώ όλα τα φορολογικά έγγραφα της εταιρείας, υπογράφονται από «λογιστή φοροτεχνικό», ο οποίος κατέχει ειδική άδεια άσκησης του επαγγέλματος.
 
Παράλληλα, από τις εταιρείες που ελέγχονται από το ειδικό σώμα για τη φορολογική τους συμμόρφωση, επιλέγεται δείγμα τουλάχιστον της τάξης του 9% για έλεγχο, με κριτήρια που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010).
 
Σε περίπτωση που μια ΑΕ ή ΕΠΕ που πληροί τα κριτήρια για υποχρεωτικό έλεγχο από ιδιώτες ελεγκτές, δεν τους επιλέξει, τότε ελέγχεται άμεσα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
 
Το φορολογικό πιστοποιητικό που προκύπτει από τους ελέγχους των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων, υπόκεινται σε ποιοτικό έλεγχο από συνεργεία στελεχών της ΕΛΤΕ και με την συμμετοχή ελεγκτών του ΥΠΟΙΚ.
 
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι, η άσκηση του φορολογικού ελέγχου από τους ελεγκτές σε Ανώνυμη Εταιρεία, είναι ασυμβίβαστη με το έργο του Λογιστή - Φοροτεχνικού που υπογράφει τις καταστάσεις.
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

ΠΑΣΔΕ
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Οδηγός για τις Συντάξεις του ΙΚΑ
Οδηγός για τις Συντάξεις του Δημοσίου
Ημερολόγιο
Newsletter
   
Επίκαιρα Θέματα
Tα 68 σημεία της φορολογικής δήλωσης των φυσικών προσώπων που πρέπει να γνωρίζω
Από τον Ορέστη Σειμένη, φοροτεχνικό-συγγραφέα –καθηγητή φορολογίας.
Φορολογικό ημερολόγιο δηλώσεων 2015
Όλες οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Από την επιστημονική ομάδα του forologikanea.gr (Ανανεώνεται)
Ανάλυση ληξιπροθέσμων χρεών προς εφορία την 31/12/2014 - Διευκρινήσεις
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα
Πώς θα φορολογηθούν οι μισθωτοί με «μπλοκάκια»
Συγκριτικά παραδείγματα από τον φοροτεχνικό Ορέστη Σεϊμένη
Πώς θα διορθώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
Προσοχή στα εμπράγματα δικαιώματα και στα αγροτεμάχια
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης βήμα-βήμα
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή της αίτησης
Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων
Τι περιλαμβάνει η νέα τροπολογία, ποιους αφορά και ποιους αφήνει εκτός. Απαλλαγή 20% από τις προσαυξήσεις εάν οι οφειλέτες επιλέξουν τις 100 δόσεις. Στα 50 ευρώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης
gsis.gr: Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2014
Σταδιακά από τη Δευτέρα 20 έως και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα
facebook logo
twitter logo
iphone app