// //]]>
Τρίτη 16 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Βόμβα Βαρουφάκη: Μπορεί να υπάρξει φόρος στις αναλήψεις από ATM
Φόρος 15-30% για τη νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων σε Ελβετία ή ελληνικές τράπεζες θα προτείνει το υπουργείο Οικονομικών

26 Μαι 2015 - 15:19

Picture 0 for Βόμβα Βαρουφάκη: Μπορεί να υπάρξει φόρος στις αναλήψεις από ATM

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια φορολόγηση κατά τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους.

 

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για ένα μικρό τέλος, ένα χαμηλό ποσοστό στις αναλήψεις μετρητών από ATM ή και από τα τραπεζικά γκισέ. Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

 

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρόταση «“ποτέ των ποτών” δεν θα γίνει αυτό».

 

Για την φορολόγηση των κρυφών, αδήλωτων κι αφορολόγητων καταθέσεων στην Ελβετία ή άλλες χώρες του εξωτερικού είτε σε ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης  τόνισε ότι οι φόροι-πρόστιμο για την «νομιμοποίηση» τους, θα είναι δύο και θα κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το υπουργείο θα προτείνει οι έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο 15% για να μην κατηγορηθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα, οι έχοντες καταθέσεις στο εσωτερικό θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 30% με αντάλλαγμα να μην διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την καταβολή του φόρου - 15% για καταθέσεις εξωτερικού και 30% για τις καταθέσεις εσωτερικού - οι καταθέτες δεν θα διώκονται για φοροδιαφυγή και δεν θα αναζητείται η προέλευση των χρημάτων τους. Ωστόσο, δεν θα προστατεύονται από άλλα αδικήματα (π.χ. ποινικά).

 

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση επί του θέματος. Οι ελβετικές τράπεζες, θα ενημερώνουν με επιστολή τους καταθέτες, οι οποίοι θα καλούνται είτε να πληρώσουν τον φόρο (15%) είτε να προσκομίσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις προέρχονται από ποσά τα οποία έχουν φορολογηθεί νόμιμα. Για όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει μπλοκάρισμα των καταθέσεων.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app