
Σε ισχύ τίθεται από την άλλη εβδομάδα το πρωτότυπο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το οποίο ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να μην πληρώνει για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, εάν δεν παίρνει απόδειξη.
Έτσι, σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη που προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ.Σκορδάς, εάν δεν σας δώσουν απόδειξη σε κάποιο εστιατόριο, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης, μπορείτε απλά να φύγετε από το κατάστημα και να θεωρήσετε τον λογαριασμό... κέρασμα!
Βέβαια, ούτως ή άλλως, ο κάθε καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει την απόδειξη προς τον πελάτη, πολλώ δε μάλλον αν ο τελευταίος τη ζητήσει, αλλά το σχέδιο του υπουργείου έχει προφανώς στόχο να λειτουργήσει συμβολικά, ενισχύοντας το κίνημα των αποδείξεων, που φαίνεται να έχει ατονήσει, και πιέζοντας παράλληλα τους καταστηματάρχες να εκτελούν τη στοιχειώδη φορολογική υποχρέωσή τους. Η νέα ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, οι οποίοι κάνουν λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου και εκφράζουν φόβους για εντάσεις μεταξύ καταστηματαρχών και πελατών.
Αναλυτικότερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προβλέπει τα εξής:
- Δυνατότητα μη καταβολής του αντιτίμου εάν δεν έχει προσκομιστεί το νόμιμο παραστατικό.
- Ο καταναλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει την τιμή προ και μετά ΦΠΑ η οποία θα αναγράφεται στις πινακίδες βιομηχανικών προϊόντων σε καταστήματα.
-Απαίτηση σύμφωνης γνώμης του καταναλωτή μετά την εκτίμηση κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας.
-Μειωμένα βάρη υλικών συσκευασίας.
-Προστασία από την εξαπάτηση στην αγορά καυσίμων.
Παράλληλα, βάσει των νέων θεσμικών παρεμβάσεων η ρύθμιση για την απελευθέρωση της διακίνησης βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ επανεισάγεται με τρόπο που δεν θα προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς ότι κατά την περίοδο που ίσχυσε η απελευθέρωση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 20%.
Όσον αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρις ενός ορισμένου ορίου, να επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά.
Δίνεται ακόμη η δυνατότητα αδειοδότησης επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια, ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον απλοποιείται με παρεμβάσεις στη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία και τη θέσπιση πρότυπων καταστατικών επιχειρήσεων.
Προτείνονται επίσης αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις με τη θέσπιση τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων το χρόνο, ενώ ενοποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές.
Δε βρέθηκαν σχόλια
Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε