// //]]>
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Διαγραφή επιχειρήσεων χωρίς δικαιολογητικά από ΕΦΚΑ και ΓΕΜΗ
Τι απαιτείται για την ασφαλιστική τακτοποίηση των πολιτών

20 Νοε 2017 - 13:47

Picture 0 for Διαγραφή επιχειρήσεων χωρίς δικαιολογητικά από ΕΦΚΑ και ΓΕΜΗ

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Διευκρινιστικά κινείται η εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ σχετικά με τις περιπτώσεις ανενεργών επιχειρήσεων που διαγράφονται από τα μητρώα του Φορέα. Ο ΕΦΚΑ στην εγκύκλιο 42 που εξέδωσε επικαλείται παλαιότερο νόμο παρ.1 του άρθρου 74 του ν.4443/2016.

 

Η εγκύκλιος έρχεται μετά από ερωτήσεις κατά τόπους υπηρεσιών σχετικά με τη διαγραφή από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-π.ΟΑΕΕ και αφορά σε περιπτώσεις που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα, που διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στην ΔΟΥ, χωρίς να προσκομίσουν ιδιωτικό συμφωνητικό ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης καταχωρημένα στο Γ.Ε.ΜΗ.

 

Το έγγραφο επικαλείται το άρθρο 74 παρ. 3 του νόμου 4443 του 2016, σύμφωνα με τον οποίο όσες επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ και με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρημένα στο Εμπορικό Μητρώο, ο πραγματικός χρόνος παύσης εργασιών τους είναι προγενέστερος της 23ης Νοεμβρίου 2016, και διαγράφονται αυτεπάγγελτα και ατελώς από το Γ.Ε.ΜΗ.

 

Η συγκεκριμένη διευκρινιστική εγκύκλιος προέκυψε μετά από τις κινήσεις εκκαθάρισης του μητρώου τους, στις οποίες προέβησαν τόσο το ΓΕΜΗ όσο και στις εφορίες. Πρόκειται για περιπτώσεις αδρανών επιχειρήσεων, κατά τις οποίες δεν είναι εφικτή η εύρεση του εκάστοτε διαχειριστή, ούτως ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων οντοτήτων.

 

Τι απαιτείται για την ασφαλιστική τακτοποίηση των πολιτών

 

Σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική τακτοποίηση φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες διακόπτουν τις εργασίες τους με ημερομηνία πριν τις 23/11/2016, απαιτείται η βεβαίωση διακοπής από την ΔΟΥ, η οποία θα επικαλείται την ΠΟΛ. 1163/2016 καθώς και την ΠΟΛ. 1019/2017 σχετικά με τη διακοπή εργασιών των φορολογουμένων, βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app