// //]]>
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Εφορία: Ποιες οφειλές εντάσσονται στις 24-48 δόσεις
Οι γκρίζες ζώνες για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους το πρώτο δεκάμηνο του 2019.

15 Ιαν 2020 - 08:46

Picture 0 for Εφορία: Ποιες οφειλές εντάσσονται στις 24-48 δόσεις

Όσοι δεν είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο κατάσχεσης μέχρι την ενεργοποίηση της νέας πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων εντάσσοντας τώρα τις οφειλές τους στην ισχύουσα ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας θα μπορούν να «μεταπηδήσουν» στο σχήμα των περισσότερων δόσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή.

 

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη «κλειδώσει» στην υπό έκδοση εγκύκλιο αλλά παραμένει ακόμα μια γκρίζα ζώνη προς διευκρίνιση. Τι θα συμβεί με τους οφειλέτες εκείνους οι οποίοι ενέταξαν για παράδειγμα τον περασμένο Οκτώβριο τα χρέη τους σε 12 δόσεις και θα ήθελαν τώρα να περιορίσουν τη δόση τους. Αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και αυτή η κατηγορία οφειλετών να κάνει χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της επίπτωσης στη ροή εισπράξεων φορολογικών εσόδων.

 

Χθες τις πληροφορίες για δυνατότητα μεταφοράς οφειλών από το σχήμα 12 δόσεων στις 24 ( και αντίστοιχα από τις 24 στις 48) για τους «φρέσκους» οφειλέτες επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Δεν διευκρινίστηκε όμως εάν η δυνατότητα μετάταξης στις περισσότερες δόσεις θα αφορά και όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη διάρκεια του 2019.

 

Το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης, αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου καθώς όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών την αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου γίνεται προσπάθεια μέχρι τότε να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

 

Σημειώνεται ότι στην νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές φορολογουμένων:

 

- για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

 

- για παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία τα οποία είναι αρρύθμιστα την 1η Νοεμβρίου 2019. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα.

 

- Όλα τα νέα χρέη προς την Εφορία είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

 

EURO2DAY.GR

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app