// //]]>
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία πληρωμής
Δύσκολη η αυριανή ημέρα για χιλιάδες φορολογούμενους, αφού είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της 5ης για τον φόρο εισοδήματος.

29 Νοε 2021 - 18:40

Picture 0 for ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος: Λήγει η προθεσμία πληρωμής

Δύσκολη είναι η αυριανή ημέρα, 30 Nοεμβρίου για χιλιάδες φορολογούμενους, αφού είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της 5ης για τον φόρο εισοδήματος. Τα δύσκολα βέβαια συνεχίζονται και για τους επόμενους μήνες, αφού στις συνολικές υποχρεώσεις θα προστεθούν οι δόσεις για την ρύθμιση οφειλών, πανδημίας ή επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ κ.λπ.

Μέχρι τον Φεβρουάριο πάντως το φορολογικό ημερολόγιο είναι εξαιρετικά βεβαρυμένο και στις επιδιώξεις του κυβερνητικού επιτελείου, είναι από το νέο έτος να υπάρξει ένα νέο μοντέλο που θα σπάει την εξόφληση του χρέους, σε περισσότερες δόσεις μέσα στο έτος.

Σε πρώτη φάση, ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έξι μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του επόμενου έτους σε 10 ή 12 δόσεις. Μάλιστα στην έκθεση της 12ης αξιολόγησης τονίζεται ότι οι αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και την ένταξη 3.463 περιοχών στο σύστημα, με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τον φόρο εισοδήματος, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τον φόρο που προκύπτει επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Ειδικότερα:

Ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΕΝΦΙΑ: Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ η τελευταία τον Δεκέμβριο, εάν αποφασισθεί η αποπληρωμή του σε 10 δόσεις ή τον Φεβρουάριο του 2023 εάν οι δόσεις ανέλθουν σε 12. Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις των 250 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 12 των 210 εκατ. ευρώ.

 

Φόρος εισοδήματος: Ο φόρος που θα προκύψει εξετάζεται να αποπληρωθεί επίσης σε 10 ή 12 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet θα ανοίξει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις από τα ταμεία και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα, όπως τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις.

 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app