// //]]>
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Έως 30 Μαρτίου η προθεσμία για τις βεβαιώσεις αποδοχών
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση

14 Μαρ 2018 - 08:56

Picture 0 for Έως 30 Μαρτίου η προθεσμία για τις βεβαιώσεις αποδοχών

Του Γιώργου Λαμπίρη

Δημοσιεύθυκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, με καταληκτική προθεσμία στις 30 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις  καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ορίζεται η 29η Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως ημερομηνία υποβολής λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης στην πλατφόρμα του TAXISnet, και εφόσον αποσταλλεί στον υπόχρεο ο σχετικός αριθμός καταχώρησης.

Ποιοι υποχρεούνται

Yπόχρεοι στην υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών, είναι όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61, 62 και 64 του ν. 4172/2013, εκτός των συμβολαιογράφων, οι οποίοι κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε.

 

Επίσης, υποχρεωμένοι να υποβάλουν βεβαίωση, είναι και όσοι δεν έχουν εισοδήματα, για τα οποία να προκύπτει φόρος προς παρακράτηση.

 

Ποιοι εξαιρούνται

 

Εξαιρούνται της υποχρέωσης, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που λαμβάνουν μέρισμα, τόκους – με εξαίρεση τους τόκους τραπεζικών καταθέσεων - και δικαιώματα σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή σε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση φόρου, και δεν απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου, με βάση τιςδιατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4172/2013.

 

Η υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου, δεν απαιτείται επίσης για καταβολή εισοδημάτων που αφορούν μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων  καθώς και τόκους τόκους, για τα οποία με την παρακράτηση του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου ημεδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

 

Διαβάστε  εδώ  όλες τις λεπτομέρειες καθώς και το σύνολο της απόφασης.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app