// //]]>
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κατώτατο μισθό
Ενόψει της θέσπισης νέου ορίου από τον Ιανουάριο

12 Οκτ 2018 - 09:02

Picture 0 for Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κατώτατο μισθό

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Στη σύσταση Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να συντάξει σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης, αναφορικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου ημερομισθίου, προχώρησαν με κοινή υπουργική απόφαση οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών.

 

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αναλάβει να καταγράφει όλες τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας.

 

Η ψηφισθείσα τροπολογία

 

Θυμίζουμε οτι ήδη η κυβέρνηση έχει περάσει τροπολογία από τη Βουλή, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με προοπτική εφαρμογής των σχετικών μέτρων από τα τέλη Ιανουαρίου του 2019.

 

Πρόκειται για μία κίνηση με ξεκάθαρο προεκλογικό προσανατολισμό. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτέλεσε μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης το 2015, η οποία ουδέποτε μέχρι στιγμής υλοποιήθηκε.

 

Ας σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε θα αναλάβει επίσης την τεκμηρίωση αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν τον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

 

Η διαδικασία

 

Επί της ουσίας μέσα από τη διαβούλευση και με τη συμβολή της Επιτροπής, στόχος είναι να προκύψει συμφωνία μεταξύ όλων των μερών που συμμετέχουν στη συζήτηση, αναφορικά με τη θέσπιση ενός ρεαλιστικού ποσού, το οποίο θα αναβαθμίζει τον υπάρχοντα κατώτατο μισθό. Στη συνέχεια, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου – σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία  που έχει ψηφιστεί –, το υπουργείο Εργασίας, δια της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό. Εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση, το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει με απόφασή του στον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app