// //]]>
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Εργάτες του πρώην ΟΓΑ : Οι νέες εισφορές - Υποχρεώσεις
Η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων και των εισφορών των μισθωτών του τ. ΟΓΑ θα περιλαμβάνεται στις εγγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ)

15 Φεβ 2017 - 09:54

Picture 0 for Εργάτες του πρώην ΟΓΑ : Οι νέες εισφορές - Υποχρεώσεις

Ασφαλιστικές εισφορές 29,56% επί του πραγματικού μισθού τους θα πληρώσουν φέτος 100.000 ανειδίκευτοι εργάτες που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.

 

Oσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ θα καταβάλλουν 173,22 ευρώ τον μήνα. Ο εργάτης επιβαρύνεται φέτος με 7,5% εισφορές και ο εργοδότης με 22,06%.

 

Oπως και για τους αγρότες, ισχύει μεταβατική περίοδος: η συνολική επιβάρυνση για κάθε ανειδίκευτο εργάτη (μερίδιο ασφαλισμένου και εργοδότη) φτάνει φέτος στο 29,56% του μισθού, ανεβαίνει στο 31,07% του μισθού το 2018, στο 32,56% το 2019 για να φτάσει στο τελικό 34,06% το 2020.

 

Μέχρι πέρυσι οι μισθωτοί-ανειδίκευτοι εργάτες και μετακλητοί αλλοδαποί ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ, ενώ υπόχρεοι για την καταβολή του συνόλου των εισφορών ήταν οι εργοδότες.

 

Η ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία γι’ αυτούς είχε διαμορφωθεί στα 178,92 ευρώ τον μήνα (104,32 μερίδιο ασφαλισμένου και 74,60 εργοδότη), ενώ προαιρετικά μπορούσε ο εργοδότης να ασφαλίζει τον εργάτη του σε άλλες δυο υψηλότερες κατηγορίες καταβάλλοντας 206,76 ευρώ ή 234,39 ευρώ τον μήνα.

 

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πληρώσουν σχεδόν τις ίδιες εισφορές με πέρυσι. Τα 586 ευρώ είναι άλλωστε και το κατώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος για εργάτη πλήρους απασχόλησης (αν ο μισθωτός είναι κάτω από 25 το κατώτατο πλαφόν είναι 510 ευρώ).

 

Αν ο εργαζόμενος είναι μερικώς και όχι πλήρως απασχολούμενος, οι εισφορές υπολογίζονται επί των πραγματικών καταβαλλομένων αποδοχών, έστω και αν αυτές είναι μικρότερες από 586 ευρώ.

 

Η συμφωνία όμως εργαζομένου-εργοδότη για μερική απασχόληση πρέπει να προκύπτει από σύμβαση εργασίας η οποία γνωστοποιείται στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας μέσα σε 8 ημέρες από την κατάρτισή της.

 

 

Για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος απασχολείται για 30 ώρες την εβδομάδα (6ωρα) και εισπράττει 440 ευρώ θα πληρώσει εισφορές 130 ευρώ. Αντίθετα αν κάποιος εργάτης λαμβάνει 650 ευρώ μισθό, οι εισφορές του θα είναι 192,14 ευρώ, αν παίρνει 700 ευρώ μισθό θα καταβάλλει εισφορές 206,9 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα αν έχει μισθό 800 ευρώ θα πληρώσει 236,48 ευρώ τον μήνα, αν παίρνει 1.000 ευρώ μισθό θα έχει εισφορές 295,6 ευρώ και για 1.200 ευρώ μισθό (που θεωρείται ο μεγαλύτερος της αγοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων) οι εισφορές του αναπροσαρμόζονται στα 354,72 ευρώ.

 

Στη ρύθμιση αυτή εντάσσονται:

 

• Εργάτες ζωικής παραγωγής σε επιχειρήσεις- εκμεταλλεύσεις ενσταυλισμένου τύπου όπως μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων, βουστάσια, χοιροτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία, ιπποφορβεία, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

 

• Επιχειρήσεις - εκμεταλλεύσεις καλλιέργειας μανιταριών, φυκιών κ.λπ.

 

• Αλιεργάτες μέσης και παράκτιας αλιείας.

 

• Εργάτες ιχθυοκαλλιέργειας.

 

• Δύτες στον πρωτογενή αγροτικό τομέα.

 

• Μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών που σύμφωνα με τον Ν.4251/2014 προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες για ορισμένο διάστημα.

 

Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα μισθωτών -περί τα 100.000 άτομα- που μεταφέρθηκαν από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ το 2004 και τώρα εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Προσοχή διευκρινίζεται πως οι διατάξεις για το εργόσημο ΟΓΑ ισχύουν ως έχουν και δεν αλλάζουν. Αντίθετα καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα της μετάκλησης των αλλοδαπών.

 

 

 

Οι νέες εισφορές για τους εργάτες του πρώην ΟΓΑ

 

Πέρα από τις εισφορές για σύνταξη που καταλήγουν μετά από μια 4ετή μεταβατική περίοδο στο 20% του μισθού (6,67% για εργαζόμενο και 13,33% για εργοδότη) και τις εισφορές υγείας (7,10% του μισθού από φέτος - 2,55% εργαζόμενος και 4,55% εργοδότης) οι εργάτες θα πληρώνουν και τις υπόλοιπες εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί πρ. ΙΚΑ (σύνολο 6,96% - 3,28 για εργαζόμενο και 3,68% για εργοδότη).

 

Η εισφορά για Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας αντικαθίσταται από την Εργατική Εστία και οι εργάτες πληρώνουν:

 

• Εισφορές ΟΑΕΔ για ανεργία.

 

• Εισφορές τ. ΟΕΚ (εργατική κατοικία).

 

• Εισφορές τ. ΟΑΕΕ (Εργατική Εστία).

 

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει επικουρική ασφάλιση. Η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων και των εισφορών των μισθωτών του τ. ΟΓΑ θα περιλαμβάνεται στις εγγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλει ο εργοδότης στο τ. ΙΚΑ.

 

Οι ήδη απογεγραμμένοι εργοδότες στο τ. ΙΚΑ, θα συμπεριλάβουν τους απασχολούμενους στην ΑΠΔ που υποβάλλουν και για το υπόλοιπο απασχολούμενο προσωπικό. Οι εργοδότες που δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του τ. ΙΚΑ θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών - Εισφερόντων του ΕΦΚΑ. Οι εν λόγω απασχολούμενοι θα πρέπει να δηλώνονται και στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» (Πρόσληψη, Πίνακα Προσωπικού κ.τ.λ.) της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

ethnos.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app