// //]]>
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Ο φορολογικός χάρτης των Ομογενών του εξωτερικού

Εσείς ρωτάτε , εμείς απαντάμε
Απαντήσεις σε θέματα κληρονομιών ομογενών. Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα συνεργάτη του forologikanea.gr

16 Μαρ 2015 - 09:47

Picture 0 for Εσείς ρωτάτε , εμείς απαντάμε

Ο ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ  ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ, ΕΚΠΊΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

OΑ΄  απεβίωσε στην Ιταλία και άφησε κληρονόμο του τον υιό του Β΄ ο οποίος είναι και αυτός φορολογικός κάτοικος Ιταλίας.  Αφησε ακίνητη περιουσία στην Ιταλία καί στην Ελλάδα. Ποια είναι η φορολογική μεταχείριση της κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Ιταλία ;

 

Ο Β΄ θα υποβάλλει στην Ιταλία  δήλωση φόρου κληρονομιάς για το σύνολο της Περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα θα υποβάλλει φόρο κληρονομίας για την περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα 

Από το φόρο που προκύπτει στην Ελλάδα  για την περιουσία που κληρονομείται στην Ελλάδα  εκπίπτεται ο φόρος που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε στην Ιταλία .

Ο φόρος που πληρώθηκε στην Ιταλία δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον Ελληνικό φόρο που αναλογεί στα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή ο Β΄ θα καταβάλλει στην Εφορία στην Ελλάδα την διαφορά του φόρου.

Ως φόρος που καταβλήθηκε ή βεβαιώθηκε στην αλλοδαπή, για να εκπεστεί στην Ελλάδα, λογίζεται εκείνος ο οποίος βαρύνει την περιουσία που φορολογείται στην Ελλάδα και καταβλήθηκε ή βεβαιώθηκε υπέρ του αλλοδαπού κράτους……

.Η αίτηση για την έκπτωση του φόρου που καταβλήθηκε ή βεβαιώθηκε στην αλλοδαπή, με σχετική βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής, υποβάλλεται εντός πενταετίας στην Ελληνική φορολογική Αρχή από την οριστική εκκαθάριση του φόρου αυτού.

(ν.2961/2001 Αρθρο 32)

 

 

 H AΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΓΡΑΦΗΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΝΟΜΝΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ  ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Εάν  κάποιος αποποιείται μιά  κληρονομιά, πρέπει να φροντίσει ώστε να αποποιηθούν την κληρονομιά αυτή  και τα ανήλικα τέκνα του, διαφορετικά  υπάρχει κίνδυνος τα ανήλικα τέκνα να εμπλακούν σε διαδικασίες απογραφής, δικαστικών αποφάσεων, δηλώσεων στην εφορία και συμβολαιογραφικών πράξεων για να αποφύγουν την καταχρεωμένη κληρονομιά που ενώ οι γονείς τους αποποιήθηκαν για τους εαυτούς τους, δεν ήξεραν  ότι έπρεπε να αποποιηθούν την κληρονομιά και για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους.

 

 

ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ  ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ –ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ

Αποποίηση κληρονομιάςείναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να γίνει οριστικός κληρονόμος επειδή θεωρεί ότι τα χρέη του κληρονομούμενου και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς είναι πολλές και δεν τον συμφέρει να  αποδεχθεί την κληρονομιά (δηλαδή : το ενεργητικό  της κληρονομιάς είναι μεγαλύτερα από το παθητικό της;)

Η δήλωση υποβάλλεται στη γραμματεία του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του, ή στο Προξενείο της Ελλάδος στο εξωτερικό, εάν ο κληρονόμος ζεί στο εξωτερικό.

 Η δήλωση υποβάλλεται  εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος).

Εάν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή και απεβίωσε στο εξωτερικό ή εάν ο κληρονόμος διέμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία για την αποποίηση είναι ένας χρόνος.

Εάν ο κληρονόμος έμαθε περί της κληρονομίας που δικαιούται, χωρίς  να την αποποιηθεί, τότε θεωρείται σύμφωνα με τον νόμο  ότι την έχει αποδεχθεί.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:  οι κληρονόμοι είναι ΤΡΊΑ τέκνα του κληρονομουμένου και τα δύο  επιθυμούν  να παραιτηθούν από το  μερίδιό τους, τότε το άλλο τέκνο θα λάβει το 100% της κληρονομίας. Επομένως τα δύο τέκνα που θα παραιτηθούν θα κάνουν αποποίηση του μεριδίου τους .

 

 

ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ . TI EINAI TO KΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟ.

Ο κάθε κληρονόμος δικαιούται να ζητήσει με αίτησή του από το Δικαστήριο της κληρονομίας την παροχή κληρονομητηρίου, το οποίο θα πιστοποιεί τό κληρονομικό του δικαίωμα αλλά και την μερίδα που του αναλογεί στην κληρονομιά.

Δεν έχει σημασία άν ο κληρονόμος είναι από κληρονομική διαδοχή ή από διαθήκη.Το Κληρονομητήριο είναι ένα δικαστικό πιστοποιητικό, το οποίο βεβαιώνει τόσο τα πρόσωπα που μετέχουν στην κληρονομιά και τίς μερίδες που αναλογούν σε κάθε ένα από αυτά. Ως Δικαστήριο της κληρονομίας νοείται το Μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου είχε ο κληρονομούμενος την κατοικία του κατά το χρόνο του θανάτου του ή αν δεν είχε κατοικία τη διαμονή του (άρθρο 810 ΚΠολΔ).

Σε περίπτωση  που μετά από έρευνα, το δικαστήριο  κρίνει, ότι οι ισχυρισμοί του αιτούντος για έκδοση κληρονομητηρίου δεν αποδεικνύονται πλήρως, ή ότι, με βάση τα γεγονότα που αποδεικνύονται, το κληρονομικό του δικαίωμα είναι ασαφές ή

αμφίβολο, οφείλει να απορρίψει την αίτηση και να αρνηθεί τη χορήγηση του κληρονομητηρίου. Ασαφές και αμφίβολο είναι το κληρονομικό δικαίωμα και όταν στη διαθήκη αναφέρονται περιστατικά, τα οποία μπορούν να υπαχθούν σε ένα ή και περισσότερους λόγους αποκλήρωσης υπέρ του ανιόντος, απ’ αυτούς που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 1840 ΑΚ και επομένως επαρκούν για να στηρίξουν την αποκλήρωση του αιτούντος κατιόντος.

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Γνώση της επαγωγήςυφίσταται όταν ο κληρονόμος μαθαίνει το θάνατο του κληρονομούμενου και την κληρονομιά που περιέρχεται σε αυτόν με διαθήκη κλπ. Αν δεν υπάρχει διαθήκη, κληρονόμος ότι είναι ο πλησιέστερος συγγενής

Γνώση του λόγου της επαγωγής υπάρχει αν ο κληρονόμος γνωρίζει από ποιο λόγο ήρθε σε αυτόν η κληρονομιά αν δηλαδή από διαθήκη ή από το νόμο π.χ. εξ αδιαθέτου.

Σε περίπτωση που ο διαθέτης άφησε διαθήκη, η προθεσμία της αποποίησης δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.

Αποδέχομαι την κληρονομιά με το ευεργέτρημα της απογραφής σημαίνει ότι εάν παρουσιασθούν στο μέλλον και άλλα χρέη του κληρονομούμενου τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στην λίστα των χρεών κατά την στιγμή της αποδοχής, δεν θα έχω την νομική υποχρέωση να τα εξοφλήσω τότε.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app