// //]]>
Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Γιατί χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους του Δημοσίου
Πώς τοποθετείται το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Συνήγορος του Πολίτη

04 Οκτ 2018 - 09:22

Picture 0 for Γιατί χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους του Δημοσίου

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη έφτασε η υπόθεση, κατά την οποία η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ούτως ώστε να σταματήσει να παρακρατά την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.

 

Με την απόφαση 244 του 2017 το Ελεγκτικό Συνέδριο όριζε ότι οι διατάξεις των νόμων 3863/2010, 3865/2010 καθώς και τα άρθρα 44 παρ. 10 του νόμου 3986/2011 και άρθρο 2 παρ. 13 του νόμου 4002/2011, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του συντάγματος, δεδομένου ότι επιβάλλουν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

 

Το σκεπτικό της απόφασης

 

Κατά το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο τελικός αποδέκτης των εισφορών δεν είναι το Δημόσιο, από το οποίο συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από τους οποίους δεν λαμβάνουν χρήματα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

 

Τι αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του

 

Με τη σειρά του ο Συνήγορος του Πολίτη, εξέδωσε πόρισμα για το θέμα (241883/17150/2018), στο οποίο αναφέρει ότι η απόφαση 244 του 2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Επισημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπεί η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από τη μηνιαία σύνταξη και ζητά αναδρομική επιστροφή των ποσών που έχουν παρακρατηθεί από τις 10 Φεβρουαρίου του 2017. Η ημερομηνία έναρξης της επιστροφής, την οποία επικαλείται ο Συνήγορος ταυτίζεται με την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης για την εφαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app