// //]]>
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Η ειδική άδεια μητρότητας και η γονική άδεια
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

24 Φεβ 2012 - 05:50

Picture 0 for Η ειδική άδεια μητρότητας και η γονική άδεια

 

Ειδική άδεια μητρότητας 
 
Εκτός από την άδεια κυοφορίας και λοχείας 17 εβδομάδων, η εργαζόμενη μητέρα δικαιούται ειδική άδεια μητρότητας για τον θηλασμό και την φροντίδα του παιδιού.
Το ωράριο εργασίας της μητέρας είναι μειωμένο κατά 1 ώρα ημερησίως κατά την έναρξη ή τη λήξη του, σε συνεργασία με τον εργοδότη, για 30 μήνες. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου για 2 ώρες ημερησίως κατά τους πρώτους 12 μήνες μετά την περίοδο λοχείας και κατά 1 ώρα για επιπλέον 6 μήνες. 
Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα μετά από σχετική συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενης, να μετατραπεί το μειωμένο ωράριο σε συνεχόμενη άδεια με αποδοχές.
 
Την εν λόγω άδεια μπορεί να την ζητήσει εναλλακτικά και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στον εργοδότη σχετική δήλωση της μητέρας.
 
Επίσης την άδεια αυτή την δικαιούνται και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως 6 ετών με τους ίδιους όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την ημερομηνία υιοθεσίας, όπως επίσης και οι άγαμοι γονείς.
 
Εάν πρόκειται για μερική απασχόληση με τη μορφή του μειωμένου ημερήσιου ωραρίου εργασίας, το ωράριο θα μειωθεί ανάλογα με την σχέση πλήρους προς μερική απασχόληση. Εάν τέλος πρόκειται για διαλείπουσα απασχόληση, δηλαδή για εργασία λιγότερων ημερών εβδομαδιαία, τότε η εργαζόμενη δικαιούται επίσης το μειωμένο ωράριο. 
 
Σημειώνεται ότι, αν η εργαζόμενη μητέρα μετά την λήξη της περιόδου λοχείας κάνει χρήση της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (άρθρο 142 του ν.3655/2008), τις αποδοχές της οποίας καταβάλλει ο ΟΑΕΔ με τον κατώτατο βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ, τότε το μειωμένο ωράριο εργασίας θα ισχύσει κανονικά με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, αμέσως μετά την λήξη του 6μήνου.
 
Γονική άδεια 
 
Ο κάθε γονέας που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 1 χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη δικαιούται να πάρει άδεια ανατροφής του παιδιού μετά την ημερομηνία λήξης της περιόδου λοχείας, μέχρις ότου το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των 3 ετών και 6 μηνών. 
 
Η άδεια χορηγείται σε κάθε γονέα, χωρίς αποδοχές, εφόσον απασχολείται και ο άλλος γονέας σε εργασία έξω από το σπίτι του και φθάνει μέχρι 3 έτη και 6 μήνες (άρθ. 5 του ν.1483/1984, όπως τροποποιήθηκε από το άρθ. 25 του ν.2639/1998)
 
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app