Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Η ειδική άδεια μητρότητας και η γονική άδεια
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

24 Φεβ 2012 - 05:50

Picture 0 for Η ειδική άδεια μητρότητας και η γονική άδεια

 

Ειδική άδεια μητρότητας 
 
Εκτός από την άδεια κυοφορίας και λοχείας 17 εβδομάδων, η εργαζόμενη μητέρα δικαιούται ειδική άδεια μητρότητας για τον θηλασμό και την φροντίδα του παιδιού.
Το ωράριο εργασίας της μητέρας είναι μειωμένο κατά 1 ώρα ημερησίως κατά την έναρξη ή τη λήξη του, σε συνεργασία με τον εργοδότη, για 30 μήνες. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου για 2 ώρες ημερησίως κατά τους πρώτους 12 μήνες μετά την περίοδο λοχείας και κατά 1 ώρα για επιπλέον 6 μήνες. 
Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα μετά από σχετική συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενης, να μετατραπεί το μειωμένο ωράριο σε συνεχόμενη άδεια με αποδοχές.
 
Την εν λόγω άδεια μπορεί να την ζητήσει εναλλακτικά και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στον εργοδότη σχετική δήλωση της μητέρας.
 
Επίσης την άδεια αυτή την δικαιούνται και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως 6 ετών με τους ίδιους όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την ημερομηνία υιοθεσίας, όπως επίσης και οι άγαμοι γονείς.
 
Εάν πρόκειται για μερική απασχόληση με τη μορφή του μειωμένου ημερήσιου ωραρίου εργασίας, το ωράριο θα μειωθεί ανάλογα με την σχέση πλήρους προς μερική απασχόληση. Εάν τέλος πρόκειται για διαλείπουσα απασχόληση, δηλαδή για εργασία λιγότερων ημερών εβδομαδιαία, τότε η εργαζόμενη δικαιούται επίσης το μειωμένο ωράριο. 
 
Σημειώνεται ότι, αν η εργαζόμενη μητέρα μετά την λήξη της περιόδου λοχείας κάνει χρήση της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (άρθρο 142 του ν.3655/2008), τις αποδοχές της οποίας καταβάλλει ο ΟΑΕΔ με τον κατώτατο βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ, τότε το μειωμένο ωράριο εργασίας θα ισχύσει κανονικά με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, αμέσως μετά την λήξη του 6μήνου.
 
Γονική άδεια 
 
Ο κάθε γονέας που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 1 χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη δικαιούται να πάρει άδεια ανατροφής του παιδιού μετά την ημερομηνία λήξης της περιόδου λοχείας, μέχρις ότου το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των 3 ετών και 6 μηνών. 
 
Η άδεια χορηγείται σε κάθε γονέα, χωρίς αποδοχές, εφόσον απασχολείται και ο άλλος γονέας σε εργασία έξω από το σπίτι του και φθάνει μέχρι 3 έτη και 6 μήνες (άρθ. 5 του ν.1483/1984, όπως τροποποιήθηκε από το άρθ. 25 του ν.2639/1998)
 
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Σεμηνάρια ONC
Το Ημερολόγιο του Λογιστή 2015
ΚΕΕΛΠΝΟ - Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Οδηγός για τις Συντάξεις του ΙΚΑ
Οδηγός για τις Συντάξεις του Δημοσίου
Ημερολόγιο
Newsletter
   
Επίκαιρα Θέματα
Πως θα φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα
Αναλυτικός οδηγός του Γιώργου Κορομηλά - Φορολογικού Συμβούλου Επιχειρήσεων, Συγγραφέα, Εισηγητή
Φορολογικό ημερολόγιο δηλώσεων 2014
Όλες οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων (Ανανεώνεται)
Όλες οι αλλαγές στον ΚΦΑΣ
Ερμηνευτική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ
Εκπιπτόμενες Δαπάνες Ελεύθερων Επαγγελματιών
Πρακτικός Οδηγός - Αναλυτικά Παραδείγματα
Οι συντελεστές φορολόγησης εταιρειών για τις φετινές δηλώσεις
Πώς θα φορολογηθούν οι εταιρίες για τη χρήση του 2013
 Μηνιαία Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών
Σε πιλοτική φάση εφαρμογής απο την ΓΓΠΣ
Φορολογικά και Εργασιακά θέματα: Τι ισχύει από 1.1.2014
Άρθρο για τις αλλαγές στα φορολογικά και εργασιακά θέματα της Χαριτίνης Ξυδιά από την Nexia Eurostatus Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε.
facebook logo
twitter logo
iphone app