Δευτέρα 27 Απριλίου 2015
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

ΙΚΑ: Ενημέρωση του Λογαριασμού Ασφαλισμένου μετά την επίδοση της αντίστοιχης ΠΕΕ
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

29 Οκτ 2013 - 06:05

Picture 0 for ΙΚΑ: Ενημέρωση του Λογαριασμού Ασφαλισμένου μετά την επίδοση της αντίστοιχης ΠΕΕ
Όπως είναι ήδη γνωστό κάθε εργοδότης που απασχολεί πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση των φορέων ή των κλάδων και λογαριασμών των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούται, να τηρεί, υποβάλλει και διαφυλάσσει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
 
Η δήλωση των στοιχείων ασφάλισης των εργαζομένων γίνεται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), τις οποίες συντάσσει ο εργοδότης και υποβάλλει κάθε μήνα ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
 
Με τις ΑΠΔ δηλώνονται,  o χρόνος απασχόλησης κάθε ασφαλιζομένου, οι αποδοχές, οι κλάδοι ασφάλισης και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Η ασφαλιστική τακτοποίηση (ενημέρωση λογαριασμού) κάθε ασφαλισμένου ολοκληρώνεται με τη δήλωση των στοιχείων ασφάλισης μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και την επεξεργασία τους από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και δεν συναρτάται από την καταβολή των εισφορών.
 
Η καταβολή των εισφορών γίνεται από τον εργοδότη στις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Τράπεζες.
 
Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφαλισμένων - Ασφαλιστική ιστορία
 
Οι ατομικοί λογαριασμοί των ασφαλισμένων τηρούνται ηλεκτρονικά και ενημερώνονται, μετά την μηχανογραφική επεξεργασία των ΑΠΔ, με τις ημέρες εργασίας και τα λοιπά στοιχεία ασφάλισης που συνθέτουν την ασφαλιστική ιστορία (εργοδότης, κλάδοι ασφάλισης, αποδοχές κλπ).
 
Η ασφαλιστική ιστορία που τηρείται ηλεκτρονικά απεικονίζεται στο «Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης», που εκδίδεται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ηλεκτρονικά εφόσον ο ασφαλισμένος πιστοποιηθεί ως χρήστης του συστήματος (βλέπε σχετικά: ηλεκτρονικές υπηρεσίες www.ika.gr και ηλεκτρονική πύλη www.ermis.gr). 
 
To έντυπο αυτό έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ και περιλαμβάνει στοιχεία απασχόλησης - ασφάλισης.
 
Για ειδικές κατηγορίες απασχολούμενων το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης περιλαμβάνει ετήσια στοιχεία απασχόλησης - ασφάλισης (φασόν, Θέαμα & ακρόαμα κ.λ.π).
 
Ειδικότερα Το «Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης», περιέχει:
 • Τα ατομικά στοιχεία του ασφαλισμένου (Αριθμό Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, ασφαλισμένος πριν ή μετά την 1/1/1993 δηλ. "νέος" ή "παλιός" ασφαλισμένος κλπ.).
 • Τα στοιχεία του εργοδότη.
 • Τον τύπο και το ύψος των αποδοχών του
 • Τον κωδικό του πακέτου καλύψεών του. Κάθε "πακέτο καλύψεων" αντιστοιχεί σ' ένα ποσοστό εισφορών των κλάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, και των κλάδων ή Λογαριασμών των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΕΕ). Σε κάθε ασφαλισμένο αντιστοιχεί ένα πακέτο καλύψεων ανάλογα με την ειδικότητά του και τη δραστηριότητα του εργοδότη.
Π.χ.
 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 101 (ΜΙΚΤΑ ΙΚΑ - ΤΕΑΜ)
 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 102 (ΜΙΚΤΑ -ΤΕΑΜ + Ε.Κ.)
 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 105 (ΒΑΡΕΑ - ΤΕΑΜ)
 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 106 (ΒΑΡΕΑ - ΤΕΑΜ + Ε.Κ.)
 • Το σύνολο εισφορών
 • Τις ημέρες ασφάλισης
 • Τις ημέρες προσαύξησης και τις ημέρες αδείας (για τους οικοδόμους)
 • Τις ακυρώσεις ή μετατροπές ασφάλισης, καθώς και τις ημέρες ασφάλισης που περιλήφθηκαν σε Πράξεις Επιβολής Εισφορών. 
Ωστόσο στα πλαίσια του περιορισμού της εισφοροδιαφυγής από 1/5/2013 και εντεύθεν, ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ, όταν ο εργοδότης οφείλει τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχει κοινοποιηθεί σ' αυτόν η  ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Π.Ε.Ε.).
 
Για να γίνει η ενημέρωση του Ατομικού Λογαριασμού Ασφαλισμένου, θα πρέπει να προηγηθεί από το Τμήμα Εσόσων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης Έλεγχος Δηλωθέντων & Καταβληθέντων ποσών εισφορών και ο εργοδότης να παραλάβει την αντίστοιχη πράξη (Π.Ε.Ε.). 
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

ΠΑΣΔΕ
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Οδηγός για τις Συντάξεις του ΙΚΑ
Οδηγός για τις Συντάξεις του Δημοσίου
Ημερολόγιο
Newsletter
   
Επίκαιρα Θέματα
Tα 68 σημεία της φορολογικής δήλωσης των φυσικών προσώπων που πρέπει να γνωρίζω
Από τον Ορέστη Σειμένη, φοροτεχνικό-συγγραφέα –καθηγητή φορολογίας.
Φορολογικό ημερολόγιο δηλώσεων 2015
Όλες οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Από την επιστημονική ομάδα του forologikanea.gr (Ανανεώνεται)
Ανάλυση ληξιπροθέσμων χρεών προς εφορία την 31/12/2014 - Διευκρινήσεις
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα
Πώς θα φορολογηθούν οι μισθωτοί με «μπλοκάκια»
Συγκριτικά παραδείγματα από τον φοροτεχνικό Ορέστη Σεϊμένη
Πώς θα διορθώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
Προσοχή στα εμπράγματα δικαιώματα και στα αγροτεμάχια
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης βήμα-βήμα
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή της αίτησης
Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων
Τι περιλαμβάνει η νέα τροπολογία, ποιους αφορά και ποιους αφήνει εκτός. Απαλλαγή 20% από τις προσαυξήσεις εάν οι οφειλέτες επιλέξουν τις 100 δόσεις. Στα 50 ευρώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης
gsis.gr: Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2014
Σταδιακά από τη Δευτέρα 20 έως και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα
facebook logo
twitter logo
iphone app