// //]]>
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Ξεκίνησε ο υπολογισμός των νέων εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγροτών
Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν 640.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και μπλοκάκια και άλλους 810.000 αγρότες.

12 Οκτ 2017 - 09:38

Picture 0 for Ξεκίνησε ο υπολογισμός των νέων εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγροτών

Στα χέρια της Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας οι δηλώσεις 1,45 εκατομμυρίων επαγγελματιών και αγροτών για το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2016, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών  έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη εβδομάδα.

 

Αμέσως μετά, δηλαδή προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός,  αναμένεται η ανάρτηση των πρώτων ειδοποιητηρίων για την καταβολή των εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης με βάση το εισόδημα του 2016 (εισφορές 26,9% επί του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους).

 

 Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν 640.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και μπλοκάκια και άλλους 810.000 αγρότες.

 

 Μαζί με τις εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς (επαγγελματίες και αγρότες) αναμένεται να αναρτηθούν για πρώτη φορά και οι μηνιαίες εισφορές υπέρ του κλάδου επικουρικής ασφάλισης (7%Χ1/12 καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016) και εφάπαξ (4%   Χ 1/12 εισοδήματος ) για 70.000 (επί συνόλου 640.000 ελευθέρων επαγγελματιών).

 

Εφόσον τα παραπάνω ειδοποιητήρια αναρτηθούν έως μέσα - τέλη Οκτωβρίου, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να κληθούν οι μη μισθωτοί να καταβάλλουν έως τις 30 Νοεμβρίου την πρώτη μηνιαία δόση των εισφορών τους με βάση το εισόδημα του 2016.

 

Κατά την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι) και του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) να εξοφλήσουν τα ασφάλιστρά  τους για το 2016 , όπως αυτές είχαν προκύψει με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, το οποίο ίσχυε έως 31/12/2016. 

 

Συγκεκριμένα, μέχρι 30 Νοεμβρίου,  οι νομικοί πρέπει να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα όλου του 2016, ενώ μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι τα ασφάλιστρα του β’ εξαμήνου του 2016.Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την καταβολή των ασφαλίστρων των αγροτών, των μηχανικών και των γιατρών (όπως αυτά προέκυψαν με προηγούμενο σύστημα) έως τις 20 Δεκεμβρίου (προκειμένου τα έσοδα να περάσουν "ταμειακά" αποκλειστικά στο 2017), ενώ δεν αποκλείεται η προθεσμία αυτή να μετατεθεί για ένα μήνα αργότερα (και έτσι ένα μέρος των εσόδων να περάσει "ταμειακά" και στο 2018).

 

Στόχος μίας νέας –τρίτης κατά σειρά – παράτασης για τα ασφάλιστρα του 2016 (αγροτών, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) θα είναι να μην συμπέσει  χρονικά η λήξη της  προθεσμίας καταβολής των νέων εισφορών κύριας ασφάλισης - υγείας (και για ορισμένους και των εισφορών υπέρ του επικουρικό –εφάπαξ) με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 μαζί με τη λήξη της προθεσμίας των ασφαλίστρων για τους αγρότες, τους  μηχανικούς, τους  δικηγόρους  και  τους γιατρούς για το 2016.

 

Η αποφυγή μίας τέτοιας σύμπτωσης θα είναι κρίσιμη ιδίως για τους αγρότες, καθώς η πρώτη εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις για το 2016 δείχνει αύξηση στο καθαρό εισόδημα μίας σημαντικής –αν και όχι πλειοψηφικής- εξ αυτών.

 

Συνεπώς η μερίδα αυτή των αγροτών θα κληθεί να καταβάλλει διπλά  αυξημένες εισφορές από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλε στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.Συγκεκριμένα θα καταβάλλει:

 

1)  Αυξημένες μηνιαίες  εισφορές λόγω  του ότι δήλωσε το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015

 

2)  Αναδρομικές εισφορές οι οποίες θα προκύψουν με βάση τη διαφορά των εισφορών που κατέβαλλαν στο 10μηνο του 2016 με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνες που έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το εισόδημα του 2016.


 
Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει καταβάλλει τα ασφάλιστρα του 2016  το 80% των αγροτών που αναμενόταν να τα καταβάλλει.

 

Συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία της συγκεκριμένης μερίδας ασφαλισμένων δεν θα καταβάλλει στο διάστημα κοντά στις 30 Νοέμβριο τριπλές εισφορές, δηλαδή την πρώτη δόση των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016, τις αναδρομικές εισφορές από τη διαφορά μεταξύ καταβληθέντων –καταβλητέων εισφορών, μαζί και τα χρωστούμενα ασφάλιστρα του 2016.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app