// //]]>
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

ΟΓΑ: 20 αναπηρικά επιδόματα από το 2018
«Ανάσα» για 200.000 δικαιούχους. Ποιες κατηγορίες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης

18 Αυγ 2017 - 09:40

Picture 0 for ΟΓΑ: 20 αναπηρικά επιδόματα από το 2018

Είκοσι αναπηρικά επιδόματα θα δίνει ο ΟΓΑ από τις αρχές του 2018 (και ώσπου να κοπούν), πλέον των επιδομάτων τέκνων και ανασφάλιστων υπερηλίκων που είναι ήδη στην αρμοδιότητά του. Η μετατροπή του οργανισμού σε Ενιαίο Φορέα Απονομής Επιδομάτων σχεδιάζεται πυρετωδώς από τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε από το επόμενο έτος ο ΟΓΑ να είναι σε θέση να υποστηρίξει την απρόσκοπτη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους του.



Ολα αυτά βέβαια ωσότου δρομολογηθούν οι περικοπές που είναι αναγκασμένη να προωθήσει η κυβέρνηση στα αναπηρικά επιδόματα, λόγω των δεσμεύσεων που περιλαμβάνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο με τους δανειστές.



Ανάμεσα στα επιδόματα που θα περάσουν στην ευθύνη του ΟΓΑ θα είναι και εκείνα της νοητικής υστέρησης (βαριάς ή ελαφριάς μορφής), του αυτισμού, της εγκεφαλικής παράλυσης, της παραπληγίας - τετραπληγίας, της βαριάς αναπηρίας, καθώς και τα χρηματικά βοηθήματα σε κωφάλαλους και χανσενικούς.

 


Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του οργανισμού έχουν εντοπίσει προβλήματα που υπάρχουν στη βάση δεδομένων για τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και προσπαθούν έως το τέλος του έτους να ολοκληρώσουν τη μηχανογράφηση όλων των δεδομένων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.

 


Παράλληλα, προωθείται η διασύνδεση του ΟΓΑ με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο Δημόσιο για τους δικαιούχους επιδομάτων. Η διασύνδεση που έχει ήδη γίνει με την ΑΑΔΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το Δημοτολόγιο, την Αστυνομία και το Ληξιαρχείο, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η εγκυρότητα των διαθέσιμων στοιχείων.



Τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΓΑ εκτιμάται ότι θα αφορούν 200.000 δικαιούχους και κοστολογούνται περί τα 120.000.000 ευρώ το δίμηνο (δηλαδή 720.000.000 ευρώ ετησίως). Αν στο ποσό αυτό προστεθούν τα 650.000.000 ευρώ, που είναι η ετήσια δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα, τότε ο ΟΓΑ θα διαχειρίζεται σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύπτει παροχές σε επιδόματα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα ή με προβλήματα αναπηρίας. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τον οργανισμό δεν είναι άλλο από τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ετήσιας δαπάνης 1 δισ. ευρώ.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και απευθύνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, εκτιμάται ότι δύσκολα θα καταστεί εφικτό να μεταφερθεί στον ΟΓΑ πριν από το τέλος του 2018.

 

dimokratianews.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app