// //]]>
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Οι αλλαγές στις διατάξεις για την αυτοπαράδοση στα ακίνητα των εργολάβων
Από τον Ορέστη Σειμένη Φοροτεχνικό-Συγγραφέα

04 Ιουν 2015 - 09:00

Picture 0 for Οι αλλαγές στις διατάξεις για την αυτοπαράδοση στα ακίνητα των εργολάβων

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗΣ  ΤΩΝ ΑΠΟΥΛΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Η Αυτοπαράδοση αποσυνδέθηκε από το χρονικό διάστημα της αποπεράτωσης του ακινήτου.

Πώς ισχύει σήμερα η «αυτοπαράδοση»

 

                Από τον Ορέστη Σειμένη Φοροτεχνικό-Συγγραφέα

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τελείωσαν οι αγωνίες των κατασκευαστών και των λογιστών.

Η αυτοπαράδοση δεν θα γίνεται στα πέντε στα τέσσερα  ή στα τρία χρόνια .

Δεν θα λαμβάνεται υπ όψη την ημερομηνία της οικοδομικής αδείας ούτε η ημερομηνία της αποπεράτωσης της οικοδομής. Οι συντάκτες αυτών των διατάξεων ζούσαν εκτός πραγματικότητος και άργησαν να καταλάβουν ότι με τέτοιες διατάξεις καταστρέφουν την οικοδομή και βλάπτουν την οικονομία της χώρας.

Η διορθώσεις λοιπόν έγιναν αναγκαστικά, από την ωμή πραηματικότητα, επειδή υπάρχει ύφεση στην Οικονομία και επειδή ο οικοδομή έχει ήδη πολλές «ταφόπλακες»,όπως λένε.

Ας δούμε τις σχετικές μεταβολές :

Αρχικό κείμενο του άρθρου 6 παρ.1  του Ν.2859/7-11-2000 :

«Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ»

-Η αρχική διάταξη λοιπόν του άρθρου 6 παρ.1 προέβλεπε ότι : «Παράδοση ακινήτων είναι η μεταβίβαση αποπερατωμένων ή ημιτελών κτιρίων ή τμημάτων τους και του οικοπέδου που μεταβιβάζεται μαζί με αυτά ως ενιαία ιδιοκτησία ή ιδανικών μεριδίων οικοπέδου επί των οποίων εφαρμόζεται το αμάχητο τεκμήριο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του α.ν. 1521/1950(ΦΕΚ 245 Α΄) που κυρώθηκε με το ν. 1587/1950 (ΦΕΚ 294 Α΄), εφόσον πραγματοποιείται από επαχθή αιτία πριν από την πρώτη εγκατάσταση σε αυτά.

………

β) ως πρώτη εγκατάσταση θεωρείται η πρώτη χρησιμοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο των κτιρίων ύστερα από την ανέγερση τους, όπως είναι η ιδιοκατοίκηση, η ιδιόχρηση, η μίσθωση ή άλλη χρήση, Θεωρείται επίσης ότι πραγματοποιείται η πρώτη εγκατάσταση κατά το χρόνο που συμπληρώνεται πενταετία από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής αδείας.

 

-Η πρώτη τροποποίηση του αρχικού κειμένου του άρθρου 6 παρ.1  του Ν.2859/7-11-2000 έγινε με το άρθρο 27 παρ.β΄ του ν.3943/31-3-2011 :

«Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ»

-Η νέα διάταξη έλεγε :

«β) ως πρώτη εγκατάσταση, η πρώτη χρησιμοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο των κτιρίων ύστερα από την ανέγερσή τους, όπως είναι η ιδιοκατοίκηση, η ιδιόχρηση, η μίσθωση ή άλλη χρήση. Θεωρείται επίσης ότι πραγματοποιείται η πρώτη εγκατάσταση κατά το χρόνο που συμπληρώνεται τριετία από την ημερομηνία αποπεράτωσης της οικοδομής».

Ημερμομηνία  αποπεράτωσης  της οικοδομής είναι η ημερομηνία που δηλώνεται στο ΙΚΑ  η αποπεράτωση των εργασιών  και η καταβολή των σχετικών εισφορών.

 

-Η δεύτερη τροποποίηση του κειμένου του άρθρου 6 παρ.1  του Ν.2859/7-11-2000 έγινε με το άρθρο 58 του ν. 4223/31-12-2013 :

«Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ»

-Η νέα διάταξη έλεγε :

 «β) …..Θεωρείται επίσης, ότι πραγματοποιείται η πρώτη εγκατάσταση κατά το χρόνο που συμπληρώνεται τετραετία, από την ημερομηνία αποπεράτωσης της οικοδομής για οικοδομές οι οποίες αποπερατώθηκαν από 1.1.2011 και εφεξής. Για τις οικοδομές που αποπερατώθηκαν έως 31.12.2010, ως χρόνος έναρξης της τετραετίας θεωρείται η 1.1.2011».

 

-Η Τρίτη (τελευταία) τροποποίηση του κειμένου του άρθρου 6 παρ.1  του Ν.2859/7-11-2000 έγινε με το άρθρο 92 παρ.1 του ν.4316/24-12-2014 και είναι αυτή που ισχύει σήμερα :

«Η ΠΡΩΤΗ  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ»

-Η διάταξη αυτή, που ισχύει σήμερα, προβλέπει :

«β. …..Θεωρείται ως πρώτη εγκατάσταση, η πρώτη χρησιμοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο των κτιρίων ύστερα, από την ανέγερσή τους, όπως είναι η ιδιοκατοίκηση, η ιδιόχρηση, η μίσθωση ή άλλη χρήση».

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ο ΦΠΑ της αυτοπαράδοσης καταβάλλεται μόνο εάν χρησιμοποιηθεί το ακίνητο πρώτη φορά (παράδοση-πρώτη εγκατάσταση)  χωρίς χρονικά όρια.

Προσοχή λοιπόν……..

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app