// //]]>
Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ.

01 Οκτ 2023 - 10:47

Picture 0 for Όλες οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους νέους σχεδιασμούς του φέρνει ανατροπές στο μοντέλο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών
Τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα προηγηθούν και αργότερα θα θεσμοθετηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, μέτρα τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» από το 2025 και μετά.
 
Στο φορολογικό μέτωπο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει τις εξής κινήσεις: Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται όσοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ.
 
Καθίστανται υποχρεωτικά μέσα στο 2024 προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών Αρχών.
Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση εξετάζεται η διατήρηση μέχρι και το τέλος του 2024 των κινήτρων που προβλέπονται σήμερα για όσους χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και αφορούν εξπρές επιστροφές φόρων, μείωση κατά 2 έτη του χρόνου παραγραφής και μεγαλύτερες εκπτώσεις για συγκεκριμένες δαπάνες.
Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Τι αλλάζει στη φορολογία επαγγελματιών
 
– Αφορούν: 600.000 επαγγελματίες (κέρδη έως 10.000 €)
– Εξετάζεται: Αυστηροποίηση τεκμηρίων
– ΔΕΝ αυξάνονται: Φορολογικοί συντελεστές
– ΟΧΙ αλλαγή κριτηρίων: Για χορήγηση επιδομάτων (παιδιών κτλ.)
– Μείωση συντελεστών: Με καταπολέμηση φοροδιαφυγής
– Νέο σύστημα φορολόγησης: Με εκτεταμένες διασταυρώσεις
– Τέλη 2023: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Τι θα προηγηθεί
 
– Διασύνδεση POS: Με ταμειακές μηχανές
– Υποχρεωτικά: Ηλεκτρονικά τιμολόγια
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app