// //]]>
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Ολοταχώς για μηδενικό ΦΠΑ στα νεόδμητα -Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων
Η νέα Οδηγία για το ΦΠΑ δεν λύνει απλώς τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών, «υπόσχεται» κατασκευαστικό οργασμό.

08 Δεκ 2021 - 10:10

Picture 0 for Ολοταχώς για μηδενικό ΦΠΑ στα νεόδμητα -Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων

Τη δυνατότητα κατάργησης του ΦΠΑ στα ακίνητα έχει πλέον η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό Ecofin. Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ στα ακίνητα είναι ήδη παγωμένος και όπως φαίνεται θα παραμείνει μέχρι και το 2024. Από τον Ιανουάριο του 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τον επαναφέρει, να τον περιορίσει, ακόμα και να τον μηδενίσει.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αναστολή του ΦΠΑ  24% στα ακίνητα μέχρι και το 2024. Από εκεί και πέρα και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2025, ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μπορεί να καταργηθεί ανάλογα με την πολιτική της ελληνική κυβέρνησης ή τις δημοσιονομικές συνθήκες. Μάλιστα η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε..  Ειδικότερα όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει για την αγορά ακινήτων παρεκκλίσεις που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικοδομή η οποία τους τελευταίους μήνες κινείται με υψηλές ταχύτητες αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Το 2019 η κυβέρνηση με στόχο να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα και να ξεμπλοκάρει το στοκ των 100.000 ακινήτων προχώρησε στην αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η οποία περιλαμβάνει τόσο περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006. 

 

 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app