// //]]>
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Ομολόγησαν ότι έκαναν ζημιά στους Ομογενείς
Από τον Ορέστη Σειμένη, φοροτεχνικό Συγγραφέα

15 Ιουν 2015 - 10:37

Picture 0 for Ομολόγησαν ότι έκαναν ζημιά στους Ομογενείς

Ομολόγησαν ότι έκαναν ζημιά στους Ομογενείς και στην Εθνική Οικονομία!

 

Από τον Ορέστη Σειμένη, φοροτεχνικό Συγγραφέα

 

Με έκπληξη και δέος διάβασα την Εισηγητική Εκθεση  του miniΦορολογικού νομοσχεδίου του Υ/Οικονομικών που θα ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη  17/6/2015 στη Βουλή :

 

Γραφει λοιπόν η Εισηγητική Εκθεση : «Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων ομογενών, και καθιερώνεται ένα φορολογικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που ίσχυε με τον προηγούμενο ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013). Για τους εν λόγω φορολογούμενους η υποχρέωση να αναγράφουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλα τα εισοδήματα πηγής Ελλάδας, ανεξαρτήτως ποσού, δεν ενεργοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης. Π.χ. στην περίπτωση που ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού αποκτά εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας ύψους 1 ευρώ, δεν θα επιβάλλεται φόρος στην Ελλάδα βάσει τεκμαρτού εισοδήματος (π.χ. βάσει δευτερεύουσας κατοικίας, ΕΙΧ κ.λπ.). Με την προϊσχύουσα διάταξη του ν.4172/2013, όποιος κάτοικος εξωτερικού είχε εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας ύψους 1 ευρώ, ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει φόρο στην Ελλάδα βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και ιδίως οι έλληνες ομογενείς να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τα ημεδαπά τραπεζικά ιδρύματα, με προφανή συνέπεια την απώλεια κεφαλαίων και φόρων επί των τόκων ή να εισάγουν χρηματικά κεφάλαια στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και στη συνέχεια να τα εξάγουν στο κράτος της φορολογικής τους κατοικίας. Τέλος, οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.»

 

Ομολογεί δηλαδή επίσηματο Υπουργείο των Οικονομικών μας ότι οι διατάξεις που ίσχυαν για τους Ομογενείς   είχαν ως αποτέλεσμα οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και ιδίως οι έλληνες ομογενείς να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τα ημεδαπά τραπεζικά ιδρύματα…………..

 

Τραγική Ομολογία η οποία όμως έχει ήδη δημιουργήσει ζημιά σε όλους μας.

 

Τα τελευταία 4 χρόνια επικρατούσε μια περίεργη “OMERTA” γύρω από τα θέματα του αποδήμου ελληνισμού.

 

Η Οργάνωση των Ομογενών παγκοσμίως είναι διαλυμένη. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι ανύπαρκτο. Η θητεία του έληξε τον Δεκέμβριο του 2012 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από πλευράς Πολιτείας για να διορισθεί νέο Συμβούλιο για τους Ομογενείς.

 

Και ενώ το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι ανύπαρκτο η Γενική Γραμματέας του κα Ολγα Σαραντοπούλου εργάζεται , ευτυχώς , πυρετωδώς για τα συμφέρονται των αποδήμων Ελλήνων. Είναι εκείνη η οποία ενδιαφέρθηκε και βοήθησε να παρθεί η παραπάνω απόφαση . Αλλά και η απόφαση για την νέα ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από του ς απόδημους Έλληνες  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.  

 

Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί οι Έλληνες του Εξωτερικού είναι δέσμιοι των παραλείψεων και των πράξεων των κρατικών (κομματικών) οργάνων. Δεν έχουν δικαίωμα να  ψηφίζουν στην σημερινή ψηφιακή εποχή !  Τους φορολογούν υπερβολικά. Δεν λαμβάνουν υπ όψη ότι οι δεύτερη και η τρίτη γενιά των των ομογενών δεν έχει την  νοσταλγία που είχαν οι πρώτοι Έλληνες  μετανάστες για την Ελληνική πατρίδα…….. 

 

Θάπρεπε να επιχαίρω διότι δικαιώνομαι προσωπικά επειδή διαμαρτυρόμουνα πολλά χρόνια για την  φορολόγηση αυτή των Ελλήυνων του εξωτερικού ότι ήταν καταστροφική στίς σχέσεις των Ελλήνων της Διασποράς  με τους εντός συνόρων Έλληνες.

 

Όμως σας ομολογώ ότι αισθάνομαι ακριβώς το αντίθετο: ντρέπομαι που η πατρίδα μου, δια της αρμοδίας Υπηρεσίας του Υπουργείου των Οικονομικών, έχει υπερφορολογήσει και  έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα  τα τελευταία τρία χρόνια στους έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.  

 

 Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

 

Πρέπει να προλάβομε και να διορθώσουμε και άλλα λάθη  και άλλες  ζημιές που έχει δημιουργήσει  η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών εις βάρος της Ομογένειας στο εξωτερικό πρίν να ομολογήσουν και πάλι, από το Υπουργείο των Οικονομικών, ότι «έγινε η ζημιά». Πρόκειται για  τεράστια λάθη που ισχύουν ακόμα εις βάρος των ομογενών της διασποράς. Τα λάθη αυτά έχουν ζημιώσει οικονομικά  τους Ομογενείς αλλά και τους υπολοίπους έλληνες που ζούν εντός Ελλάδος.  Ας  παραδειγματιστούν από την σημερινή ομολογία τους ότι έγινε ζημιά εις βάρος όλων μας  δηλαδή των Ελλήνων της διασποράς αλλά και εις βάρος της εθνικής Οικονομίας και ας  διορθώσουν και τις άλλες  διατάξεις που ισχύουν σήμερα εις βάρος των Ομογενών ……..

 

Για να μην έλθουν κάποια στιγμή στο μέλλον να μας πουν , πάλι, ότι έγινε ζημιά εις βάρος όλων μας ……..

 

Γιατί όλοι ντρεπόμαστε που τους ταλαιπωρούν, τους ίδιους ή τους συγγενείς τους,  όταν προσέρχονται στις διάφορες Εφορίες αλλά και στα κατά τόπους Προξενεία για να τακτοποιήσουν τις Υποθέσεις τους. Και στις δύο υπηρεσίες επικρατεί το σύνθημα : «φορολογήστε τους, ταλαιπωρείστε τους, γιατί είναι  φοροφυγάδες», δηλαδή :

 

«Ταλαιπωρήστε τους γιατί έχουν χρήματα»

 

«ζητήστε τους πολλά χαρτιά»

 

«να φορολογηθούν στην Ελλάδα εάν το άλλο κράτος τους απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος»

 

«φορολογήστε τους γιατί είναι ζωτικό συμφέρον η ψιλή κυριότητα ακινήτου που κατέχουν στην Ελλάδα»

 

«φορολογήστε τους γιατί  είναι ζωτικό συμφέρον να συμμετέχουν σε Ανώνυμη Εταιρεία στην Ελλάδα με ποσοστό 5%»

 

«Φορολογήστε τους γιατί συμμετέχει σε ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ στην Ελλάδα με ποσοστό 26%» 

 

«Φορολογήστε τους γιατί  τολμούν να ζήσουν σε άλλο Κράτος και έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα»

 

«ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΟΥΣ  ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»

 

«Φορολογήστε τους εάν φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και έχουν κάνει το λάθος να έχουν τον φάκελο τους σε άλλη Δ.Ο.Υ. εκτός από την Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού» 

 

«Μην αναγνωρίζετε όλο το συνάλλαγμα που οι Ομογενείς στέλνουν μέσω κοινών λογαριασμών, για δική τους εξυπηρέτηση, στην Ελλάδα και φορολογήστε τους, ταλαιπωρήστε τους»

 

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η εκάστοτε πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου των Οικονομικών γνωρίζει το θέμα επαρκώς . Είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται και παρέρχονται από το Υπουργείο. Δεν είναι εξειδικευμένοι σε όλα τα θέματα.. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες  όμως είναι εξειδικευμένοι σε θέματα  αποδήμου ελληνισμού είναι οι υπάλληλοι της αρμοδίας υπηρεσίας οι οποίοι συμβουλεύουν  λανθασμένα την πολιτική ηγεσία στην λήψη των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να φθάνομε κάθε φορά στο σημείο να ομολογούμε, εκ των υστέρων, τα λάθη μας εις βάρος των Ελλήνων Ομογενών.  

 

ΠΕΡΙΜΕΝOYΜΕ λοιπόν από τις τις ηγεσίες Των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών να διορθώσουν την αρρωστημένη αυτή κατάσταση .

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app