// //]]>
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Πώς διαγράφονται χρέη στον ΕΦΚΑ
Ανοίγει η πόρτα συνταξιοδότησης χιλιάδων μη μισθωτών που χρωστούν εισφορές

22 Φεβ 2023 - 13:21

Picture 0 for Πώς διαγράφονται χρέη στον ΕΦΚΑ
Μόνο κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγραφής οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ καθώς μπορεί το όφελος να είναι σημαντικό για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες κι εργοδότες, πλην όμως, στην περίπτωση των μη μισθωτών, η διαγραφή αφορά και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο.
 
Η απόφαση για 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, άρχισε να εφαρμόζεται και η διοίκηση του φορέα εξέδωσε οδηγίες για τη «βήμα προς βήμα» εφαρμογή του μέτρου, που αφαιρεί ένα σημαντικό βάρος χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.
 
Πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ψηφίστηκε σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και μειώνει σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.
 
Τι ισχύει
 
Ειδικά για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους με οφειλές στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.):
 
• Ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή.
 
• Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ, όπου και εξετάζονται.
 
• Για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό.
 
Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet.
 
Στη συνέχεια, επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα όπου επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθει λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθεί άμεσα και με ασφάλεια.
 
Αρχισε να εφαρμόζεται η απόφαση για 10ετή παραγραφή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για οφειλές εργοδοτών, από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ):
 
• Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv στις κατά τόπο αρμόδιες τοπικές διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων.
 
• Κατ’ εξαίρεση, όταν πρόκειται για χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.
 
Αναδρομικά από το 2016
 
Να σημειωθεί ότι η διαγραφή ισχύει αναδρομικά από το 2016, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2006. Σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής ασφάλισης, αυτοί που ωφελούνται κατά κύριο λόγο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, καθώς γι’ αυτούς ίσχυε η 20ετής παραγραφή, ενώ για πάρα πολλά έτη τα χρέη τους βεβαιώνονταν με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
 
Οι περισσότεροι δε από αυτούς που εκτιμάται ότι θα απεγκλωβιστούν από τις οφειλές και θα «τρέξουν» τις διαδικασίες συνταξιοδότησής τους, είναι ήδη ηλικίας 67 ετών και άνω, που είχαν οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ πάνω από 20.000 ευρώ.
 
Αυτοί, αν και έχουν τα απαιτούμενα 15 έτη ασφάλισης (τουλάχιστον), δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους. Εάν αυτό παραγραφεί, τότε ανοίγει η διαδικασία συνταξιοδότησης, μέσω διακανονισμού του υπολοίπου της οφειλής. Προσοχή όμως.
 
Αφενός, παραγράφονται μόνον οφειλές για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η διαδικασία αναζήτησής τους από τον ΕΦΚΑ, αφετέρου οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής δεν μπορούν να συνυπολογισθούν στον χρόνο ασφάλισης των μη μισθωτών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει τη συνταξιοδότηση, ιδίως γι’ αυτούς που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν με σαράντα έτη ασφάλισης.
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app