// //]]>
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Πώς μπορεί να επηρεάσει τους συνταξιούχους του Δημοσίου οι τροποποιητικές
Δεν πραγματοποιείται αυτόματα η τροποποίηση των στοιχείων

13 Ιουλ 2018 - 09:02

Picture 0 for Πώς μπορεί να επηρεάσει τους συνταξιούχους του Δημοσίου οι τροποποιητικές

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Aρκετά πιθανό είναι να προκύψουν νέες αστοχίες ως προς την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των συνταξιούχων του Δημοσίου, μετά το σφάλμα που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, όταν εστάλησαν λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων. Θυμίζουμε ότι από το συγκεκριμένο σφάλμα επηρεάζονται 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

 

Στη συνέχεια οι αρμόδιοι του Γενικού Λογιστηρίου ανέβασαν νέο διορθωμένο αρχείο βεβαιώσεων συντάξεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής για τη διόρθωση του σφάλματος στη συγκεκριμένη μερίδα φορολογουμένων.

 

Δεν γίνεται αυτόματα η διαδικασία επανεκκαθάρισης

 

Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η επανεκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των 80.000 συνταξιούχων δεν γίνεται αυτόματα, αλλά απαιτείται η συμπλήρωση της τροποποιητικής, είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους, είτε από τους φοροτεχνικούς με τους οποίους συνεργάζονται.

 

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ενημέρωση στη Βουλή στην οποία αναφέρεται ότι, αφενός οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι έχουν ενημερωθεί με μήνυμα και στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISnet, αλλά και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν γνωστοποιήσει στη φορολογική αρχή. Το πρόβλημα ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο γεγονός ότι η εξοικείωση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας με την τεχνολογία, δεν είναι δεδομένη. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι μπορεί κάποιοι από τους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο λογαριασμό τους στο TAXIS, να μην προβούν σε τροποποιητική δήλωση, παρά μόνο σε περίπτωση που τους ενημερώσει ο λογιστής τους.

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιητική, μία διαδικασία η οποία θα έπρεπε από τη στιγμή που πρόκειται για σφάλμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,  να πραγματοποιείται αυτόματα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο στην πράξη δεν συμβαίνει, καθώς η φορολογική αρχή δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, όπως η ίδια έχει δηλώσει, η υποβολή των τροποποιητικών θα πρέπει να πραγματοποιείται έως και το τέλος της προθεσμίας υποβολής των αρχικών δηλώσεων, δηλαδή έως και τις 26 Ιουλίου.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app