// //]]>
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Πόσα χρωστούν οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου
Νομικά και φυσικά πρόσωπα στις λίστες της ΑΑΔΕ

07 Δεκ 2017 - 09:45

Picture 0 for Πόσα χρωστούν οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Τα στοιχεία 8.909 φυσικών προσώπων και 14.083 νομικών προσώπων, έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Στην πρώτη θέση της λίστας των νομικών προσώπων παραμένει η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικό ποσό οφειλής προς το Δημόσιο που ξεπερνάει τα 9,4 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στους πρώτους δέκα της λίστας βρίσκεται και η Ολυμπιακή Αεροπορία - το παλαιό εταιρικό σχήμα της Ολυμπιακής -, στη δεύτερη θέση με σύνολο χρεών πάνω από 1,6 δισ., καθώς και η άλλοτε εισηγμένη και κραταιά επιχείρηση σούπερ μάρκετ, Ατλάντικ, με συνολικό ποσό οφειλής προς το Δημόσιο 760 εκατ. ευρώ.

 

Στη λίστα των φυσικών προσώπων, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ο Νίκος Κασιμάτης, οικονομολόγος ο οποίος παλαιότερα ήταν στην λίστα των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων Θεσσαλονίκης υπό τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ωστόσο ο πρώην νομάρχης την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές είχε αποφασίσει την εξαίρεσή του από τη λίστα των υποψηφίων.

 

Ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα

 

Πρόκειται για περιπτώσεις, στις οποίες η οφειλή προς το Δημόσιο υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, και βρίσκεται σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τον ένα χρόνο κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).

 

Σε ό,τι αφορά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης οι οφειλές που παρουσιάζονται προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ξεπερνούν επίσης τις 150.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Και σε αυτή την περίπτωση η καταβολή των οφειλών καθυστερεί για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει το ένα έτος, από την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

 

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Αρχής βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, χωρίς όμως να ανταποκριθούν το κάλεσμα της φορολογικής αρχής. 

 

Εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση

 

Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα των οφειλετών, των οποίων τα χρέη βρίσκονται σε ρύθμιση ή οι οφειλές των ληξιπρόθεσμων χρεών αποπληρώνονται σε δόσεις. Προϋπόθεση όμως για να ανήκει κάποιος στις δύο παραπάνω κατηγορίες, είναι να παραμένει ο οφειλέτης συνεπής με τους όρους της ρύθμισης.

 

Επιπλέον εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει έως και αυτή τη στιγμή.

 

Δείτε τα ονόματα

 

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app