// //]]>
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Προσπάθεια για διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος
Πολλά τα προβλήματα, λίγος ο χρόνος

06 Δεκ 2017 - 12:06

Picture 0 for Προσπάθεια για διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος

Πολλά τα προβλήματα, λίγος ο χρόνος. Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί η υπερπροσπάθεια που γίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος ορισμένες κατηγορίες πολιτών που μέχρι στιγμής δεν δύνανται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

 

Ανασφάλιστες χήρες και άτομα με αναπηρίες, φιλοξενούμενοι θανόντος, παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στο 2017 ή παιδιά που για οποιονδήποτε λόγο δεν... αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 είναι ορισμένες χαρακτηριστικές «προβληματικές» κατηγορίες για τις οποίες προσπαθούν να βρουν λύση οι ομάδες εργασίας των υπουργείων και των δομών, οι οποίες εργάζονται πυρετωδώς για να αντεπεξέλθουν χρονικά.

 

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τέως εργαζόμενα ΑμεΑ, ούτε με τα ΑμεΑ που φιλοξενούνται είτε στην οικογένειά τους είτε ακόμη και σε κάποιο ίδρυμα. Οσοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες δικαιούνται το μέρισμα. Ομως έχουμε εντοπίσει μια τεράστια αδικία. Αυτή των ανασφάλιστων ΑμεΑ όπως και των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούμε να εντοπίσουμε, διενεργώντας συνεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις στα αρχεία που διατηρούμε για τις πληρωμές των προνοιακών επιδομάτων σε συνδυασμό και με το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να τους αποδώσουμε την ενίσχυση που δικαιούνται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα προσθήκης νέων μελών σε οικογένεια στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, προκειμένου να καλυφθούν και τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στο 2017, πληροφορώντας μας μάλιστα ότι έχουν δηλωθεί ήδη 25.000 παιδιά.

 

Σε ό,τι αφορά τους φιλοξενούμενους και τους φιλοξενούντες, ο κ. Καρέλλας διευκρίνισε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενήσουν κάποιον, πιθανότατα να μην είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, ενώ για τα ενήλικα παιδιά που εργάζονται αλλά παραμένουν στη γονεϊκή στέγη με δωρεάν παραχώρηση χώρου από τους γονείς, είπε ότι δεν θεωρούνται φιλοξενούμενα μέλη και ότι μπορούν να υποβάλουν ατομική αίτηση.

 

«Οι φιλοξενούμενοι είναι μεν γέννημα της κρίσης, αλλά το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα μέτρο που στόχο έχει τους ανθρώπους που διαβιούν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε ακραία φτώχεια. Για τους υπόλοιπους υπάρχει μια σειρά άλλων προγραμμάτων, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας ή τα προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας για τα οποία μπορούν να κάνουν αίτηση», μας λέει ο κ. Καρέλλας.

 

Μέχρι και χθες, την ώρα που γραφόταν το κείμενο, τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έδειχναν περίπου δύο εκατομμύρια κατατεθειμένες αιτήσεις νοικοκυριών από τις οποίες περίπου το ένα εκατομμύριο είναι εγκεκριμένες.

 

Οπως όλα δείχνουν, ο στόχος της κάλυψης του 32,5% του συνολικού πληθυσμού θα επιτευχθεί, με 1,3 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή 3,4 εκατ. πολίτες να λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα.

 

efsyn.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app