// //]]>
Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Προϋπολογισμός: Νέες παροχές που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
Αύριο, θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

20 Νοε 2023 - 07:40

Picture 0 for Προϋπολογισμός: Νέες παροχές που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι
Ενίσχυση του εισοδήματος μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και σειράς επιδομάτων, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (352 εκατ. ευρώ συν 1,6 δισ. ευρώ), διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και αύξηση των δαπανών σε υγεία και παιδεία προβλέπει μεταξύ άλλων το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 που θα κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή.
 
Στις παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις φορολογικές ελαφρύνσεις 2,13 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται:
 
Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους
 
Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ αλλά και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Αυξήσεις στις συντάξεις κατά 3%
 
Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν τις μηνιαίες τους αποδοχές να αυξάνονται κατά περίπου 3%. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Παράλληλα καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.
Έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους
Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία και θα έχουν έκτακτη ενίσχυση από 100 ισχύουσα έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
 
«Ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το νέο έτος
 
Αναπροσαρμοζόνται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με τις τριετίες, χωρίς στις αυξήσεις αυτές να υπολογίζονται και οι νέες που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις κατώτατες αποδοχές στους εργαζομένους.
Όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Δικαιούχοι επιδομάτων
 
Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα).
 
Ιδιοκτήτες ακινήτων
 
Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες).
Θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στον τουρισμό
Όλα συνηγορούν πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει το μειωμένου ΦΠΑ του 13% σε μεταφορές και τουρισμό. Το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτει τα εισιτήρια σε χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές αλλά και τις χρεώσεις των ξενοδοχείων ή άλλου τύπου καταλυμάτων.
 
Επίδομα μητρότητας
 
Θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στους 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 
210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app