// //]]>
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ: Πρόταση του Διοικητή για 100 δόσεις
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

11 Ιουν 2013 - 08:00

Picture 0 for Ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ: Πρόταση του Διοικητή για 100 δόσεις
Πρόταση για την  διευκόλυνση των οφειλετών προς το ΙΚΑ κατέθεσε ο Διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
 
Σύμφωνα με την πρόταση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", στην Διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις, αντί του ασφυκτικού πλαισίου των 48 δόσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα κατ' απαίτηση των δανειστών της χώρας.
 
Με την προτεινόμενη λύση, στη οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες (που ουσιαστικά θα δανειοδοτούν μέρος των μηνιαίων υποχρεώσεων των επιχειρτήσεων προς το ΙΚΑ), διαφαίνεται διευκόλυνσης περισσότερων οφειλετών στη ρύθμιση και η αποφυγή και άλλων λουκέτων στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, θα εξασφαλιστόύν έσοδα προς το ΙΚΑ προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες καταβολής των συντάξεων, που διαρκώς θα επιδεινώνεται. 
 
"Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση οφείλουν να ανοίξουν σε τράπεζα ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου το ΙΚΑ κάθε μήνα θα λαμβάνει τη μηνιαία δόση έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών" και οιτράπεζες καλούνται να μελετήσουν ένα τραπεζικό προϊόν μετατροπής των 48 δόσεων σε 72.
 
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση οφείλει 480.000 ευρώ, με βάση την ρύθμιση των 48 δόσεων που ψηφίστηκε θα πρέπει να πληρώνει 10.000 ευρώ κάθε μήνα. Αν όμως οι δόσεις γίνουν 72 θα μπορούσε να συμβεί το εξής:
 
Για 48 μήνες να δίνοντια μηνιαίες δόσεις στο ΙΚΑ ύψους 10.000 ευρώ, με την επιχείρηση να καταβάλει 480.000 / 72 = 6.666 ευρ΄ω κα την τράπεζα να καταβάλει 10.000 - 6.666 = 3.334 ευρώ.
 
Μετά το πέρας των 48 δόσεων η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλει για άλλους 24 μήνες 6.666 ευρώ (6.666 Χ 24 = 159.984 ευρώ) αποπληρώνοντας την οφειλή της προς την τράπεζα.
 
Η καταβολή της μηναιίας δόσης από την επιχείρηση θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καταβάλει η τράπεζα το δικό της μερίδιο. Ζητούμενο αποτελεί η αποδοχή των τραπεζών της συγκεκριμένης πρότασης καθώς και το επιτόκιο δανεισμού.  
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app