Κυριακή 19 Απριλίου 2015
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ: Πρόταση του Διοικητή για 100 δόσεις
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

11 Ιουν 2013 - 08:00

Picture 0 for Ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ: Πρόταση του Διοικητή για 100 δόσεις
Πρόταση για την  διευκόλυνση των οφειλετών προς το ΙΚΑ κατέθεσε ο Διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
 
Σύμφωνα με την πρόταση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", στην Διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις, αντί του ασφυκτικού πλαισίου των 48 δόσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα κατ' απαίτηση των δανειστών της χώρας.
 
Με την προτεινόμενη λύση, στη οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες (που ουσιαστικά θα δανειοδοτούν μέρος των μηνιαίων υποχρεώσεων των επιχειρτήσεων προς το ΙΚΑ), διαφαίνεται διευκόλυνσης περισσότερων οφειλετών στη ρύθμιση και η αποφυγή και άλλων λουκέτων στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, θα εξασφαλιστόύν έσοδα προς το ΙΚΑ προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες καταβολής των συντάξεων, που διαρκώς θα επιδεινώνεται. 
 
"Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση οφείλουν να ανοίξουν σε τράπεζα ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου το ΙΚΑ κάθε μήνα θα λαμβάνει τη μηνιαία δόση έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών" και οιτράπεζες καλούνται να μελετήσουν ένα τραπεζικό προϊόν μετατροπής των 48 δόσεων σε 72.
 
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση οφείλει 480.000 ευρώ, με βάση την ρύθμιση των 48 δόσεων που ψηφίστηκε θα πρέπει να πληρώνει 10.000 ευρώ κάθε μήνα. Αν όμως οι δόσεις γίνουν 72 θα μπορούσε να συμβεί το εξής:
 
Για 48 μήνες να δίνοντια μηνιαίες δόσεις στο ΙΚΑ ύψους 10.000 ευρώ, με την επιχείρηση να καταβάλει 480.000 / 72 = 6.666 ευρ΄ω κα την τράπεζα να καταβάλει 10.000 - 6.666 = 3.334 ευρώ.
 
Μετά το πέρας των 48 δόσεων η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλει για άλλους 24 μήνες 6.666 ευρώ (6.666 Χ 24 = 159.984 ευρώ) αποπληρώνοντας την οφειλή της προς την τράπεζα.
 
Η καταβολή της μηναιίας δόσης από την επιχείρηση θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καταβάλει η τράπεζα το δικό της μερίδιο. Ζητούμενο αποτελεί η αποδοχή των τραπεζών της συγκεκριμένης πρότασης καθώς και το επιτόκιο δανεισμού.  
 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

ΠΑΣΔΕ
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Οδηγός για τις Συντάξεις του ΙΚΑ
Οδηγός για τις Συντάξεις του Δημοσίου
Ημερολόγιο
Newsletter
   
Επίκαιρα Θέματα
Tα 45 σημεία της φορολογικής δήλωσης των φυσικών προσώπων που πρέπει να γνωρίζω
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό – συγγραφέα, καθηγητή φορολογίας
Φορολογικό ημερολόγιο δηλώσεων 2015
Όλες οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Από την επιστημονική ομάδα του forologikanea.gr (Ανανεώνεται)
Ανάλυση ληξιπροθέσμων χρεών προς εφορία την 31/12/2014 - Διευκρινήσεις
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα
Πώς θα φορολογηθούν οι μισθωτοί με «μπλοκάκια»
Συγκριτικά παραδείγματα από τον φοροτεχνικό Ορέστη Σεϊμένη
Πώς θα διορθώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
Προσοχή στα εμπράγματα δικαιώματα και στα αγροτεμάχια
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης βήμα-βήμα
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή της αίτησης
Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων
Τι περιλαμβάνει η νέα τροπολογία, ποιους αφορά και ποιους αφήνει εκτός. Απαλλαγή 20% από τις προσαυξήσεις εάν οι οφειλέτες επιλέξουν τις 100 δόσεις. Στα 50 ευρώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης
gsis.gr: Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2014
Σταδιακά από τη Δευτέρα 20 έως και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα
facebook logo
twitter logo
iphone app