// //]]>
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Σε προτεραιότητα ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και ηλεκτρονική δήλωση φόρου μεταβίβασης κινήτων
Πότε οριοθετείται χρονικά από την Αρχή η υλοποίησή τους

17 Μαι 2018 - 09:08

Picture 0 for Σε προτεραιότητα ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και ηλεκτρονική δήλωση φόρου μεταβίβασης κινήτων

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων περιγράφεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2018, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα.

 

Ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής

 

Μεταξύ των βασικότερων από αυτές και ως εξέχουσα προτεραιότητα, προβάλλεται η δημιουργία του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Σχετική αναφορά είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα και ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του 14ου Athens Tax Forum, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα μέσο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της κίνησης των εμπορευμάτων και των αγαθών στην Ελλάδα μετά το κενό που έχει δημιουργηθεί από την κατάργηση της θεώρησης του δελτίου αποστολής. Επί της ουσίας το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα παρέχει τη δυνατότητα στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, να καταγράφει οποιαδήποτε μεταφορά αγαθών πραγματοποιήται στην Ελλάδα, πριν πραγματοποιηθεί. Ως χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου, προσδιορίζεται το τέλος του 2018.

 

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

 

Σε αυτό το πλαίσιο και η δημιουργία συστήματος υποστήριξης και αξιοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθίσταται μία από τις προτεραιότητες έως το τέλος του έτους. Η Αρχή σχεδιάζει να υλοποιήσει τη διασύνδεση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με την ηλεκτρονική τιμολόγηση των βιβλίων. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προβλέπεται να λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά, με το σύστημα υποστήριξης, να ολοκληρώνεται όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ έως τις 31/12/2018. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη διάρκεια του 2019 και κατ’ επέκταση η πλήρης εφαρμογή της εντός του 2020.

 

Ηλεκτρονική δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων

 

Στις βασικές προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Σχεδίου βρίσκεται και η ανάπτυξη εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2018. Εκεί θα καταχωρούνται όλες οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων όπως αγοραπωλησίες, ανταλλαγές, διανομές, συστάσεις οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας, τροποποιήσεις συστάσεων. Οι συμβολαιογράφοι δεν θα χρειάζεται να πραγματοποιήσουν κάποια μεταβολή των δηλώσεων φόρου, ενώ η καταχώριση στο ηλεκτρονικό ευρετήριο θα γίνεται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

 

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου χρηματικής δωρεάς και γονικών παροχών

 

Έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται και η ανάπτυξη της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου χρηματικής – δωρεάς και γονικών παροχών. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η μελέτη της οποίας χρονίζει σημαντικά, όπως και αρκετές ακόμη, δεδομένου ότι είχε ξεκινήσει να συζητείται από το 2012.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app