// //]]>
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Στα 1,4 δισ. οι ανεπίδεκτες είσπραξης, στα 1,9 δισ. οι νέες φορολογικές οφειλές
Αυξημένο στα 101,6 δισ. το ποσό των ληξιπρόθεσμων

17 Απρ 2018 - 08:30

Picture 0 for Στα 1,4 δισ. οι ανεπίδεκτες είσπραξης, στα 1,9 δισ. οι νέες φορολογικές οφειλές

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Συνεχίζουν να κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς, οι οφειλές που εμφανίζουν σωρευτικά οι Έλληνες φορολογούμενοι προς τη φορολογική αρχή, καθώς ο συνολικός αριθμός των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι διογκωμένος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έως και τις 31 Φεβρουαρίου του 2018. Ταυτόχρονα όμως αυξημένες είναι και οι οφειλές, τις οποίες δεν υπολογίζει ότι θα εισπράξει πλέον το κράτος, χαρακτηριζόμενες ως «ανεπίδεκτες» είσπραξης.

 

Σημαντικά αυξημένα είναι επίσης και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία επιβάρυναν επιπλέον κατά 1,9 δισ. τα κρατικά ταμεία, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία.

 

Πάνω από το φράγμα των 100 δισ.

 

Έτσι, πάνω από το φράγμα των 100 δισ. ευρώ συνεχίζουν να κινούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ελληνική φορολογική διοίκηση έως και το Φεβρουάριο, περαιτέρω αυξανόμενα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018.  Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των ληξιπρόθεσμων αγγίζει τα 101,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το δεύτερο μήνα του έτους, αυξημένο σε σχέση με τα 101,3 δισεκατομμύρια που ήταν τον Ιανουάριο.

 

Υπερβαίνουν τα 14 δισ. οι «ανεπίδεκτες» είσπραξης

 

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να αυξάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, κινούμενες πλέον πάνω από τα 14 δισ. ευρώ, καθώς ενώ το Ιανουάριο ήταν 13,7 δισ. το Φεβρουάριο έφτασαν τα 14.023 δισ. ευρώ. Έτσι, το χαρακτηριζόμενο ως «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, το καθαρό ποσό που προκύπτει δηλαδή απο την αφαίρεση των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, από το σωρευτικό ποσό των ληξιπρόθεσμων, ανήλθε κατά το δεύτερο μήνα του έτους, στα 87,58 δισ. ευρώ.

 

Θυμίζουμε ότι στο τέλος του 2017 το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων ήταν 99,9 δισ. ευρώ, οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές 13,49 δισ. ευρώ και το πραγματικό ληξιπροθεσμο 86,4 δισ. ευρώ. 

 

Αυξημένες εισπράξεις παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους

 

Την ίδια στιγμή, το παλιό ληξιπρόθεσμα χρέος έως και τις 31/2 ανήλθε σε 98,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τα 98,6 δισ. του Ιανουαρίου. Από αυτά η φορολογική διοίκηση κατάφερε να βάλει στα ταμεία της περίπου 350 εκατ. ευρώ περισσότερα, σε σχέση με το διάστημα έως και 31/1.  Οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου του 2018 έφτασαν τα 708 εκατ. ευρώ, έναντι 350 εκατ. ευρώ το μήνα που προηγήθηκε, ενώ στο σύνολο του 2017 η φορολογική αρχή εισέπραξε 2,47 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από αυτές διαγράφηκε συνολικό ποσό 235 εκατ. ευρώ.

 

Στα 2,6 δισ. το νέο ληξιπρόθεσμο

 

Σημαντικά αυξημένο είναι το συνολικό, νέο, ληξιπρόθεσμο χρέος, το οποίο προστέθηκε στα βιβλία έως και τον Ιανουάριο, ανερχόμενο σε 2,6 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αυξημένες κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ. (Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν με βάση την αναφορά της ΑΑΔΕ, στον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς – Φεβρουάριο – επομένως τον Ιανουάριο). Το αντίστοιχο ποσό του αμέσως προηγούμενου μήνα που καταγράφεται στα στοιχεία, ήταν 693 εκατ. ευρώ.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app