// //]]>
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ηλεκτρονικό τιμολόγιο
Μία υπόθεση με μακρύ παρελθόν

21 Νοε 2017 - 10:01

Picture 0 for Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία ηλεκτρονικής τιμολόγησης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα Φορολογικά Νέα.

 

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο διαφάνειας και διευκόλυνσης των φορολογικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, όσο και σε επίπεδο διευκόλυνσης των επιχειρήσεων.

 

Μία υπόθεση με μακρύ παρελθόν

 

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση περί εφαρμογής του ηλεκτρονικού τιμολογίου χρονίζει σημαντικά, ενώ είχε δει με μεγαλύτερη ένταση το φως της δημοσιότητας, όταν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν τότε ο Παντελής Τζωρτζάκης. Κατά τη θητεία του μάλιστα είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το μορφότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ουσιαστικότερη εξέλιξη στη συνέχεια.

 

Προτάσεις από το 2010

 

Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες, στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων με ευρεία εμπειρία και πληθώρα προτάσεων προς τα εκάστοτε κυβερνητικά επιτελεία, στα Φορολογικά Νέα, η αρχική πρόταση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος τοποθετείται χρονικά στο 2010.

 

Η δέσμευση Πιτσιλή

 

Πάντως, σε πρόσφατη ομιλία του στην ημερίδα 4thAthens Law Forum on Taxation, oδιοικητής της Α.Α.Δ.Ε, Γιώργος Πιτσιλής, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και την ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών στο πλαίσιο του σχεδίου, BluePrint, με βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση της διαμεσολάβησης φυσικών προσώπων στις διαδικασίες. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που βρίσκεται στα σκαριά, και που όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η υλοποίησή τους κινείται σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, περιλαμβάνεται και η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές, συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών – πελατών.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app