// //]]>
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Τα «κόλπα» για τη μετάθεση των φορολογικών βαρών μετά την κάλπη
Η μία μετά την άλλη οι «προεκλογικές» φορολογικές υποχρεώσεις μετατίθενται για μετά τις εκλογές.

31 Αυγ 2015 - 14:57

Picture 0 for Τα «κόλπα» για τη μετάθεση των φορολογικών βαρών μετά την κάλπη

Η Κυριακή (των εκλογών) θα είναι… κοντή γιορτή. Η Δευτέρα όμως που θα ακολουθήσει αλλά και οι επόμενες ημέρες, θα είναι εφιάλτης. Είτε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, το τοπίο ξεκαθάρισε: αν εξαιρέσει κανείς τη σημερινή υποχρέωση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος, άλλες υποχρεώσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ναι, ούτε καν ο ΦΠΑ της εκπαίδευσης, ούτε η αύξηση στο ποσό της ρύθμισης ούτε το νέο ψαλίδισμα στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, ούτε η αυξημένη προκαταβολή στις επιχειρήσεις ούτε ο ΕΝΦΙΑ ούτε τίποτα. Θα περάσουμε λοιπόν ένα ήσυχο 20ήμερο. Και από τις 21; Καταιγίδα



Η μία μετά την άλλη οι «προεκλογικές» φορολογικές υποχρεώσεις μετατίθενται για μετά τις εκλογές. Έτσι, μετά την αύξηση του ύψους των 100 δόσεων –με νομοθετική πρόβλεψη που έχει ήδη ψηφιστεί θα ισχύσει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου- αλλά και τον ΕΝΦΙΑ (και πάλι είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο ότι τα εκκαθαριστικά μπορούν να σταλούν ακόμη και στις… 26 Οκτωβρίου για να πληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου) σχεδιάζεται η μετάθεση ακόμη ενός «πονοκέφαλου» με μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος: του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

 

Όπως έγραψε τo theTOC.gr από την Παρασκευή, σήμερα θα ληφθούν από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα μεταθέτει για δύο μήνες την έναρξη επιβολής του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η ΠΝΠ δεν θα ακυρώνει το μέτρο δεδομένου ότι έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προαπαιτούμενων μέτρων και μάλιστα με πολύ μεγάλη δημοσιονομική απόδοση (άνω των 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

 

Ούτε κάποιο όφελος θα προκύψει για τις οικογένειες καθώς ούτως ή άλλως τα φροντιστήρια είχαν δρομολογήσει να τιμολογήσουν τις υπηρεσίες τους αργότερα και όταν πλέον θα είχε ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο (σ.σ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης επειδή κρίνονται συνεχείς δεν είναι απαραίτητο να τιμολογούνται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενώ τα παραστατικά μπορεί να εκδοθούν και αργότερα). Η ΠΝΠ το μόνο που θα κάνει είναι να μεταθέσει την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

 

Το «παιχνίδι» βέβαια θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ο νόμος που έχει ψηφίσει η Βουλή ορίζει ως ημερομηνία επιβολής του φόρου την 20η Ιουλίου και ως προθεσμία υποβολής της δήλωσης μετάταξης στο καθεστώς του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις την 24η Αυγούστου. Ποια προθεσμία θα μεταθέτει η ΠΝΠ; Αν μεταθέτει την προθεσμία της 20ης Ιουλίου (που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα επιβολής ΦΠΑ στα τιμολόγια που θα «κοπούν» για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο, τότε θα γεννηθεί το εξής ερώτημα: τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη πάει στην εφορία (σ.σ ακόμη και με δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οριζόταν ότι η προθεσμία για τη μετάταξη λήγει σήμερα (31/08) για να κάνουν μετάταξη; Θα εμφανίζονται στα αρχεία της εφορίας οι εταιρείες να είναι υπόχρεες σε ΦΠΑ τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ΦΠΑ στην εκπαίδευση;

 

Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα εκτυλίχθηκαν κωμικοτραγικές καταστάσεις στις εφορίες. Εφορία ζήτησε από λογιστή να πληρώσει… πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μετάταξης στον ΦΠΑ θεωρώντας ότι δεν καλύπτεται από το δελτίο τύπου της ΓΓΔΕ (που όριζε ως ημερομηνία την 31η Αυγούστου) και πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο (που ορίζει ως ημερομηνία την 24η Αυγούστου).

 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μια ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά σε χιλιάδες επιχειρήσεις: την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 80% που είναι σήμερα. Οδηγίες ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ δεν έχουν λάβει όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα καταλογιστεί το πρόσθετο ποσό στις επιχειρήσεις. Παραμένει λοιπόν ως ερώτημα για δεκάδες χιλιάδες εταιρείες το πότε θα πληρώσουν.

 

Πλέον, το πιο πιθανό είναι ότι και αυτή η επιβάρυνση θα «αγγίξει» τα ταμεία των εταιρειών μετά τις εκλογές καθώς νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθεί ο πρόσθετος φόρος.

 

fpress.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app