// //]]>
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Τέλη Μαρτίου οι νέες φορολογικές δηλώσεις: Τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι;
Ο χρονικός ορίζοντας καταβολής του φόρου δεν αλλάζει

11 Φεβ 2019 - 10:50

Picture 0 for Τέλη Μαρτίου οι νέες φορολογικές δηλώσεις: Τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι;

Του Γιώργου Δημοσθένους

 

Νωρίτερα από άλλες χρονιές θα είναι φέτος το ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να ανοίξει τέλη Μαρτίου την ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος. Πέρσι η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου. Για να επιτευχθεί αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κάνουν αυτή την περίοδο ένας αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να σηκώσει αυξημένο αριθμό δηλώσεων καθώς για πρώτη φορά θα μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις οι δυο σύζυγοι.

 

Για να καταστεί δυνατή η έναρξη 45 ημέρες νωρίτερα θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, λογιστήρια και ασφαλιστικά ταμεία, να έχουν υποβάλει έως τις 28 Φεβρουαρίου στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία που αφορούν στα εισοδήματα των φορολογουμένων. Τα στοιχεία αυτά είναι οι αποδοχές των μισθωτών , οι παρακρατηθέντες και αναλογούντες φόροι στα εισοδήματα, οι καταβαλλόμενες συντάξεις, οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση κάθε είδους δανείων τα οποία χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Το 2018 η αντίστοιχη καταληκτική προθεσμία που είχε τεθεί ήταν η 31η Μαρτίου.

 

Έτσι αν η υποβολή των δηλώσεων ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί τον Ιούνιο ή και νωρίτερα. Ο χρονικός ορίζοντας καταβολής του φόρου δεν αλλάζει καθώς θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν ωστόσο σκέψεις να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς που προβλέπει την απόδοση του φόρου  σε 3 διμηνιαίες δόσεις Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Είναι πιθανό να δοθεί  η δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις (6 ή 8).  

 

Ποια είναι όμως τα οφέλη για τους φορολογούμενους αν οι δηλώσεις υποβληθούν στα τέλη Μαρτίου;

 

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου θα μπορέσουν να την εισπράξουν νωρίτερα κάτι που σημαίνει πως μπορούν να πάρουν την επιστροφή ακόμη και μέσα στον Απρίλιο.

 

Οι φοροτεχνικοί θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου προκειμένου να υποβάλουν τις  δηλώσεις των φορολογουμένων.

 

Τέλος υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις οι οποίες θα ξεκινούν από τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα ο φόρος εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις οι οποίες ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο.

 

businessnews.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app