// //]]>
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Θέμα ημερών η εγκύκλιος για τις βεβαιώσεις αποδοχών
Με καθυστέρηση η έναρξη της διαδικασίας

13 Μαρ 2018 - 09:07

Picture 0 for Θέμα ημερών η εγκύκλιος για τις βεβαιώσεις αποδοχών

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών για το 2017 στο Taxis.

 

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του 2017, η διαδικασία υποβολής είχε ήδη ξεκινήσει το Μάρτιο και η καταληκτική ημερομηνία για όλες τις περιπτώσεις, πλην μερισμάτων, ήταν η 31η Μαρτίου.

 

Hυποχρέωση υποβολής βεβαίωσης αποδοχών αφορά όσους παρακρατούν φόρο. Εξαίρεση αποτελούν οι συμβολαιογράφοι κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, καθώς έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στοφορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε.

 

Aνάλογη είναι η υποχρέωση και σε περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με εξαίρεση όταν δικαιούχος των εισοδημάτων, για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση, είναι ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπού νομικού προσώπου.

 

Τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα φορολογικού έτους 2017, ο φόρος που παρακρατήθηκε επί αυτών καθώς και το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, υποβάλλονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφορμας στο TAXISnet και ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων και από τον τρόπο ενημέρωσης τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app