// //]]>
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους επιστροφής φόρου
Η διαδικασία που εφαρμόζεται για την επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο

27 Αυγ 2018 - 09:03

Picture 0 for Τι γίνεται σε περίπτωση λάθους επιστροφής φόρου

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Τη δυνατότητα να ζητήσει την επιστροφή χρηματικών ποσών επιστροφής φόρου από τις τράπεζες λόγω σφάλματος, έχει το Δημόσιο. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία κατατίθενται σε άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς, λόγω του ότι οι φορολογούμενοι που δικαιούνται τη συγκεκριμένη επιστροφή, δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό οι ίδιοι. Η επιστροφή πραγματοποιείται σε αυτή την περίπτωση με αιτιολογημένη εντολή από πλευράς του Δημοσίου και αφορά περιπτώσεις φορολογουμένων, των οποίων η επιστροφή έχει μεταφερθεί από λάθος στους συγκεκριμένους άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό στο όνομά τους, σε κάποιο από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

 

Επίσης, εάν το Δημόσιο προχωρήσει στις απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες, επιστρέφοντας φόρο στο λογαριασμό κάποιου φορολογούμενου, χωρίς αυτός να τον δικαιούται, δεδομένου ότι διατηρεί οφειλές και πρέπει να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός. Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο έχει δικαίωμα να μεταφέρει εκ νέου τα χρήματα αυτά από το λογαριασμό του δικαιούχου, στο δικό του λογαριασμό. Για να γίνει κάτι τέτοιο ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό του φορολογούμενου, για να προχωρήσει το Δημόσιο σε εντολή αντιλογισμού προς την τράπεζα.

 

Ωστόσο, εάν στην παραπάνω περίπτωση το υπόλοιπο του λογαριασμού, δεν επαρκεί για να γίνει η επιστροφή του ποσού από το λογαριασμό του φορολογούμενου σε αυτόν του Δημοσίου, οι τράπεζες δίνουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, τα στοιχεία του πολίτη, στο λογαριασμό του οποίου έγινε η κατάθεση. Με τη σειρά της, η ΑΑΔΕ δίνει εντολή στη ΔΟΥ, στην οποία ανήκει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, για να προχωρήσει σε καταλογισμό του χρηματικού ποσού, το οποίο ο φορολογούμενος έλαβε ως επιστροφή χωρίς να το δικαιούται.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app