Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για τα εργασιακά, που άρχισε να ισχύει από 14 Φεβρουαρίου 2012, οδηγεί τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε δραματικές μειώσεις. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες μειώσεις στον δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 1 Νοεμβρίου 2011).
Το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις διαγράφεται ζοφερό, χωρίς ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας να έχει δώσει ακόμη διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αναζητούν άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους και από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι να αναζητούν τρόπους διάσωσης των αποδοχών που λαμβάνουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, αδυνατούν προς το παρόν να παράσχουν σχετικές πληροφορίες για τα νέα δεδομένα, αν δεν προηγηθεί διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πρώτες ενδείξεις που θα πρέπει να μας προετοιμάσουν, για όσα πρόκειται να συμβούν στο προσεχές μέλλον.
Παραδείγματα:
ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Εφόσον εκπνεύσει η τρίμηνη περίοδος της μετενέργειας ο εργαζόμενος μπορεί να διατηρήσει το μισθό της κλαδικής του σύμβασης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καταρχήν να πούμε ότι η περίοδος ισχύος μιας σύμβασης μέχρι την υπογραφή της νέας από 6 μήνες που ήταν, περιορίζεται σε 3 μήνες. Το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο συμβάσεων χαρακτηρίζεται ως χρόνος μετενέργειας. Στην ουσία δηλαδή δίνεται μια τρίμηνη προθεσμία στους εργοδότες και στους εκπροσώπους των εργαζομένων να συμφωνήσουν στην υπογραφή μιας νέας κλαδικής σύμβασης.
Η τρίμηνη προθεσμία εκπνέει στις 14 Μαϊου 2012 σύμφωνα με τον νέο νόμο.
Αν μέχρι τότε δεν υπογραφεί νέα σύμβαση διασώζεται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα: παιδιών (το επίδομα γάμου 10% καταργείται), θέσης, σπουδών (εκπαίδευσης) και επικινδυνότητας. Κάθε άλλο επίδομα που προβλεπόταν από την κλαδική σύμβαση καταργείται. Η εκτίμηση είναι πως σε αυτή την περίπτωση η μείωση (λόγω των περικοπών των επιδομάτων) θα κυμαίνεται μεταξύ 15-20%.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση τί μπορεί να συμβεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εάν δεν επέλθει συμφωνία για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης και οι πλευρές, εργοδοτών και εργαζομένων καταφύγουν σε επιχειρησιακές ή ακόμη και σε ατομικές συμβάσεις, τότε τα ποσά των αποδοχών θα κυμαίνονται στα όρια που ορίζει η ΕΓΣΣΕ μειωμένα από 14/2/2014 σε ποσοστό 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και σε 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την σκοπιμότητα, δηλαδή της εξαφάνισης των κλαδικών συμβάσεων, υποκρύπτει και η φιλοσοφία του νέου νόμου.
Υπό την απειλή της απόλυσης, αν ο εργαζόμενος δεν έχει προϋπηρεσία, τότε ενδεχομένως να δει ο μισθός του να καθηλώνεται στα 586 ευρώ μεικτά, όπως προβλέπεται από τη μείωση του 22% στην ΕΓΣΣΕ.
Μεικτές αποδοχές 586 ευρώ μηνιαίως, σημαίνει ότι μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά ποσό 96 ευρώ και ΦΜΥ κατά 13 ευρώ μηνιαίως (μετά τη μείωση του αφορολόγητου σε 5000 ευρώ ετησίως από 1/1/2012), τότε οι καθαρές αποδοχές θα καθηλωθούν στα 476 ευρώ!!!
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η
Πώς θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας, ο οποίος ούτως ή άλλως προβλέπεται στην ΕΓΣΣΕ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ως προϋπηρεσία λογίζεται ο χρόνος εργασίας στην αντίστοιχη θέση όχι μόνο στον τελευταίο εργοδότη.
Για τον λόγο αυτό, ο εργαζόμενος θα πρέπει τόσο κατά την υπογραφή της πρόσληψης και την ατομικής του σύμβασης, όσο και κατά την ενημέρωση του Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης του ΙΚΑ να ελέγχει λεπτομερώς τον Κωδικό Ειδικότητάς του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η
Εάν από την κλαδική σύμβαση προβλεπόταν συνολικό επίδομα οικογενειακών βαρών (γάμου + τέκνων), τί θα πρέπει να γίνει με τη νέα σύμβαση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μέλημα του εργαζόμενου είναι να διαχωριστεί στη νέα σύμβαση και να παραμείνει το επίδομα τέκνων, γιατί το επίδομα γάμου καταργείται.
(Στην επόμενη ανάρτηση θα συνεχίσουμε με νέα χρήσιμα ερωτήματα)
Δε βρέθηκαν σχόλια
Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε