// //]]>
Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Τριετίες: Αυξήσεις στους μισθούς τους θα έχουν 100.000 εργαζόμενοι
Οι τριετίες, το επίδομα μητρότητας, ο κατώτατος μισθός και οι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

11 Δεκ 2023 - 19:30

Picture 0 for Τριετίες: Αυξήσεις στους μισθούς τους θα έχουν 100.000 εργαζόμενοι
Για τις αυξήσεις στους μισθούς με τις τριετίες, το επίδομα μητρότητας, τον κατώτατο μισθό και τις υπόλοιπες αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μίλησε στον ANT1 ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Σήμερα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Έχουμε να πούμε τόσα πολλά καλά πράγματα. Είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει εκατό διαφορετικά χρόνια προβλήματα. Πρώτον, το θέμα των εργαζόμενων συνταξιούχων και της παρακράτησης του 30% που το είχα ανακοινώσει σχεδόν από την πρώτη εβδομάδα της θητείας μου. Δεύτερον, το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων συντάξεως αναπηρίας να εργάζονται, χωρίς καμία κράτηση και χωρίς κανένα όριο. Τρίτον, στο νομοσχέδιο υπάρχει μία διάταξη όπου εξομοιώνουμε το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες με ό,τι ίσχυε στο δημόσιο, δηλαδή θα παίρνουν εννέα μήνες επίδομα μητρότητας γυναίκες που σε ορισμένα ταμεία δεν έπαιρναν καθόλου. Π.χ. στον ΕΔΟΕΑΠ δεν έπαιρναν καθόλου, έπαιρναν μόνο επίδομα λοχείας. Τώρα τους δίνουμε εννέα μήνες επίδομα μητρότητας και μάλιστα το έχουμε βάλει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου. Άρα, πιάνουμε και πολλές γυναίκες που γέννησαν τους προηγούμενους μήνες. Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη υπέρ των αγροτών. Αυτή είναι μια πολιτική έμπρακτη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος» είπε.
 
«Μέσα στο νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά άλλα μικρά πράγματα, από τους πρατηριούχους που τους λύνουμε το θέμα του εφάπαξ που τους ταλάνιζε επί 20 χρόνια, μέχρι τους αποφυλακισμένους. Όταν κάποιος εξέτιε την ποινή του και έβγαινε, του δίναμε ένα επίδομα για να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτό όμως το επίδομα, μέχρι να ψηφιστεί αυτός ο νόμος, προσμετράει στο εισόδημά του και άρα αν ήταν κάτω από τα όρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχανε όλα τα επιδόματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος λόγω του επιδόματος. Με το νόμο που ψηφίζουμε για τους ανθρώπους αυτούς, δεν θα προσμετράται το επίδομα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να μην χάνουν τα υπόλοιπα επιδόματα, ώστε να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία».
 
Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης: «Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι σε αυτό το νομοσχέδιο. Έχω ανακοινώσει ότι έχω συστήσει ομάδα εργασίας στο Υπουργείο. Θέλουμε στο επόμενό μας νομοσχέδιο να υπάρχει λύση ως προς αυτό το θέμα. Σήμερα αν είσαι ένα ευρώ κάτω από το όριο, πληρώνεις μηδέν και αν είσαι για ένα ευρώ πιο πάνω από το όριο, την πληρώνεις ολόκληρη. Θέλουμε να το πάμε σκαλοπάτι - σκαλοπάτι».
 
Για το θέμα των τριετιών: «Οι τριετίες είναι απολύτως υποχρεωτικές, είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους. Ισχύει από 1/1/24 και άμεσα θα δουν κάποιοι άνθρωποι αύξηση στο μισθό τους. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο δεν θα είναι πολλοί, θα είναι καμιά εκατοστή χιλιάδες. Προϊόντος του χρόνου όμως, στην τριετία θα φτάσει περίπου τις 600-700 χιλιάδες και μόλις κλείσει η τριετία θα τους πιάσει όλους. Αυτό εφαρμόζεται από την Εργάνη. Η μισθοδοσία του κάθε εργαζόμενου είναι στην Εργάνη και φαίνεται η προϋπηρεσία του, άρα όλα θα είναι ηλεκτρονικά. Αν κάποια επιχείρηση δεν το εφαρμόζει και κάνει καταγγελία ο εργαζόμενος, θα το δούμε στο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτομάτως θα πάει η Επιθεώρηση Εργασίας και θα επιβάλει πρόστιμα. Η τριετία μπαίνει στον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει και ό,τι συνδέεται με τον κατώτατο».
 
Για το μέτρο της κατάργησης της παρακράτησης στους συνταξιούχους: «Έχουμε βάλει όριο τις 12 εθνικές συντάξεις, την εθνική σύνταξη δηλαδή, ακριβώς για να μην πληρώσει κανένας παραπάνω από ό,τι πλήρωνε. Έχουμε βάλει κόφτη, υπάρχει ταβάνι. Παρά ταύτα, το μέτρο της κατάργησης της παρακράτησης στους συνταξιούχους είναι ένα μέτρο που στο 92% των περιπτώσεων δίνει πολύ μεγάλη αύξηση εισοδήματος, έως και 2.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχει πράγματι ένα κομμάτι που παίρνει πολύ μεγάλους μισθούς, σε αυτούς βάλαμε τον κόφτη γιατί δεν θέλουμε να αδικήσουμε ούτε αυτούς. Αλλά το μέτρο μας δεν πηγαίνει σε αυτόν που παίρνει 4,5, 5 και 6 χιλιάρικα μισθό, το μέτρο πηγαίνει στον συνταξιούχο των 800 και των 1.000 ευρώ να πάρει 2.000 παραπάνω το χρόνο».
 
Για τον στόχο της Κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 1.500 ευρώ: «Ο στόχος της Κυβερνήσεως παραμένει 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2027. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είμαστε πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό θα γίνει όχι με το ζόρι αλλά με τη συνεχή προσέλκυση επενδύσεων και το έλλειμα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης που ισχύει στον καπιταλισμό. Οδηγεί ήδη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό, τα χρόνια που έρχονται, σε αύξηση της αξίας της μισθωτής εργασίας σε μία επιχείρηση».
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app