Εφορία: Νέα ευκαιρία για «κούρεμα» προστίμων μέχρι και 75%

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζει το ποσοστό κουρέματος

08 Ιαν 2023 - 05:00

Picture 0 for Εφορία: Νέα ευκαιρία για «κούρεμα» προστίμων μέχρι και 75%
Νέα ευκαιρία για γενναίο «κούρεμα» προστίμων έως και 75% έχουν οι φορολογούμενοι, που τους έχουν επιβληθεί υπέρογκα ποσά. 
 
Η παράταση για την υποβολή αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
 
Αφορά πολίτες που τους έχει κοινοποιηθεί το πρόστιμο, κι έχουν προσφύγει  στα φορολογικά δικαστήρια  ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
 
Εάν η υπόθεσή τους δεν έχει συζητηθεί έως τις 29/7 έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και αυτή η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα του γίνει μια νέα πρόταση, την οποία θα πρέπει υποχρεωτικά ο φορολογούμενος να την αποδεχθεί, μέσα σε πέντε ημέρες από τη στιγμή που θα του κοινοποιηθεί.
 
Το «κούρεμα» είναι αρκετά υψηλό έως και 75% κι εξαρτάται από τις δόσεις που θα επιλέξει να αποπληρώσει το πρόστιμο.
 
Και συγκεκριμένα:
 
κούρεμα 75% αν η πληρωμή γίνει σε μία δόση
65% αν γίνει σε δύο έως τέσσερις δόσεις
55% αν οι δόσεις είναι 5 έως 8
50% αν οι δόσεις είναι 9 έως 12
45% αν οι δόσεις είναι 13 έως 16
40% αν οι δόσεις είναι 17 έως 20 και
35% αν οι δόσεις είναι 21 έως 24
Βασική προϋπόθεση είναι η καταβολή του 30% του ποσού. Αν δεν καταβληθεί η προκαταβολή ή έως δύο δόσεις, ο φορολογούμενος χάνει την ρύθμιση και επανέρχεται το πρόστιμο στο αρχικό ποσό και τα χρήματα που έχει δώσει έως εκείνη τη στιγμή αφαιρούνται από το αρχικό κεφάλαιο.