Η κανονική άδεια στους εργαζομένους με μερική ή διαλείπουσα απασχόληση

Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

27 Φεβ 2013 - 05:15

Picture 0 for Η κανονική άδεια στους εργαζομένους με μερική ή διαλείπουσα απασχόληση

 

Σύμ­φω­να με τον Ν. 3302/2004 οι ερ­γα­ζό­με­νοι που δεν ερ­γά­ζο­νται συ­νε­χώς, δη­λα­δή κά­θε μέ­ρα, αλ­λά με τη μορ­φή της δια­λεί­που­σας (με δια­κο­πές) ή εκ πε­ρι­τρο­πής, ύ­στε­ρα από ει­δι­κή συμ­φω­νί­α με τον ερ­γο­δό­τη, δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής τους.
 
 
Για κά­θε μή­να α­πα­σχό­λη­σης, α­πό τη μέ­ρα της πρό­σλη­ψής του ή α­πό τη μέ­ρα που πή­ρε την ά­δεια του προ­η­γού­με­νου χρό­νου, δι­καιού­ται ά­δεια ί­ση με το έ­να ­δέ­κα­το (1/10) της ά­δειας, που δι­καιού­ται έ­νας συ­νε­χώς α­πα­σχο­λού­με­νος.
 
 
Ως μή­νας υπολογίζο­νται οι 25 μέ­ρες α­πα­σχό­λη­σης και σαν χρό­νος οι 300 μέ­ρες.
 
 
Ο υ­πο­λο­γι­σμός της ά­δειας γί­νε­ται και με τον πα­ρα­κά­τω τρό­πο:
 
Πα­ρά­δειγ­μα: έ­νας μι­σθω­τός πραγ­μα­το­ποί­η­σε 150 με­ρο­κά­μα­τα, πό­ση ά­δεια δι­καιού­ται, τον 1ο τον 2ο και τον 3ο χρό­νο;
 
 - 150 : 25 = 6 μήνες Χ 24 :10 = 14,4 το δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιέιται στον επόμενο ακέραιο.
 
 - 150 : 25 = 6 μήνες Χ 25 :10 = 15 μέ­ρες.
 
 - 150 : 25 = 6 μήνες Χ 26:10 = 15,6 το δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιέιται στον επόμενονο ακέραιο .
 
Πώς υπολογίζεται το επίδομα άδειας στους απασχολούμενους με μειωμένο ωράριο εργασίας
 
Οι μερικώς απασχολούμενοι μισθωτοί έχουν δικαίωμα ετήσιας άδειας με αποδοχές και επίδομα άδειας, με βάση τις αποδοχές που θα ελάμβαναν, εάν εργάζονταν κατά το χρόνο της άδειάς τους, για τη διάρκεια της οποίας εφαρμόζονται αναλόγως οι λοιπές διατάξεις του νόμου όπως ισχύουν.
 
 
Περιπτώσεις εποχική εργασίας
 
Σύμφωνα με τον Ν. 3302/2004
 
Σε πε­ρί­πτω­ση που λή­ξει η ε­πο­χια­κή α­πα­σχό­λη­ση, οι μι­σθω­τοί δι­καιού­νται α­πό τον ερ­γο­δό­τη τους δύ­ο με­ρο­κά­μα­τα άδεια για κά­θε μή­να α­πα­σ­χό­λη­σης σ' αυ­τόν.
 
Α­πα­σχό­λη­ση μι­κρό­τε­ρη του μή­να, κα­τα­βάλ­λε­ται α­νά­λο­γο κλά­σμα. Αλ­λά και για τους μι­σθω­τούς που ερ­γά­στη­καν με­ρι­κούς μή­νες συν με­ρι­κές μέ­ρες, οι μέ­ρες αυ­τές δί­νουν το α­νά­λο­γο κλά­σμα.