Συντάξεις λόγω θανάτου (3ο μέρος)

Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea για τα μέλη της οικογένειας που δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου του / της ασφαλισμένου / ης ή συνταξιούχου

12 Μαι 2010 - 17:38

Picture 0 for Συντάξεις λόγω θανάτου (3ο μέρος)
Γ) Παιδιά νόμιμα, νομιμοποιθέντα, υιοθετημένα, αναγνωρισθέντα
Ισχύουσα διάταξη: άρθρο 28 του Α.Ν.1846/51
 
Προκειμένου τα προαναφερόμενα παιδιά να δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου του / της ασφαλισμένου / ης ή συνταξιούχου, θα πρέπει:

1. Να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 24ο εφόσον σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή δημόσιο ΙΕΚ. Ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας σε περίπτωση που τα παιδιά είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή το 24ο έτος για νευροψυχιατρικές παθήσεις. Το δικαίωμα συνταξιοδιοδότησης μέχρι και την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας, χωρίς να προϋποθέτει φοίτηση σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, ισχύει και για τις περιπτώσεις ορφανών παιδιών και από τους δύο γονείς, καθώς και για παιδιά που η συντήρησή τους βάρυνε αποκλειστικάτον / την θανόντα / ούσα γονέα, που είχε εγκαταλειφθεί από τον / την άλλο / η γονέα .

2. Να μην εργάζονται, να μην ασκούν δικό τους επάγγελμα και να μην παίρνουν σύνταξη από δική τους θεμελίωση δικαιώματος.

3. Ειδικά για τα υιοθετημένα παιδιά, είναι απαραίτητο η υιοθεσία να έχει γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την επέλευση του θανάτου του ασφαλισμένου ή τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότηση του θανόντος συνταξιούχου. Τα υιοθετημένα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του φυσικού τους γονέα, με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη λόγω θανάτου του θετού γονέα.

Τέλος, τα παιδιά μπορούν να δικαιούνται δύο συντάξεις λόγω θανάτου, αν οι δύο θανόντες  γονείς ήταν εργαζόμενοι και είχαν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας.
 
Δ) Ορφανοί από πατέρα και μητέρα εγγονοί ή προγονοί
Ισχύουσα διάταξη: άρθρο 28 του Α.Ν.1846/51
 
Προϋποθέσεις:

1. Άγαμα παιδιά έως 18 ετών ή 24 ετων αν σπουδάζουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ (Ελλάδας ή εξωτερικού) και δημόσιου ΙΕΚ

2. Να τους συντηρούσε ο / η θανών / ούσα ασφαλισμένος / η

Προγονοί είναι τα παιδιά του ενός από τους συζύγους από άλλον γάμο, όπως επίσης και τα νόθα παιδιά της συζύγου και τα υιοθετημένα παιδιά από τον ένα σύζυγο
 
Ε) Γονείς (φυσικοί ή θετοί) θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου
Ισχύουσα διάταξη: άρθρο 28 του Α.Ν. 1846/51
 
Προϋποθέσεις:

1. Ο / Η θανών / ούσα να είχε πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων που προβλέπονται κατά περίπτωση

2. Να συντηρούσε τους γονείς κατά κύριο λόγο

3. Ειδικά για τους θετούς γονείς η υιοθεσία θα πρέπει να είχε γίνει τουλάχιστον 3 χρόνια πριν την ημερομηνία θανάτου