// //]]>
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Άρση μέτρων: Τι ανοίγει σήμερα και με ποιους κανόνες
Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και outlets.

18 Μαι 2020 - 09:40

Picture 0 for Άρση μέτρων: Τι ανοίγει σήμερα και με ποιους κανόνες

Από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου περνάμε στην τρίτη φάση της άρσης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό με το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου και του λυκείου, την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, αλλά και την "απελευθέρωση" των μετακινήσεων.

 

Από σήμερα επαναλειτουργούν επίσης: υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών , υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το καταναλωτικό κοινό για τους κοινόχρηστους χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων.

 

Στα μέτρα προστασίας προβλέπεται ότι πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, και ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

 

Ειδικότερα

 

  • σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες).
  • σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα για την επιφάνεια έως τα 20 τ.μ.+3 άτομα για την επιφάνεια από τα 20 τμ έως τα 50 τμ, δηλαδή 7 συνολικά άτομα εργαζόμενοι και πελάτες
  • σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα για την επιφάνεια έως τα 100 τ.μ. + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τ.μ., συνολικά 14 άτομα εργαζόμενοι και πελάτες
  • άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
  • Σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας θα ξεκινά στις 10 π.μ. ενώ προβλέπεται η διεύρυνση του κατά περίπτωση.

 

Οι κανόνες για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια

 

Όπως είπε στην ενημέρωση της Κυριακής ο Νίκος Χαρδαλιάς,

 

  • για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50% μέχρι την 31η Μαΐου οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές.
  • Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
  • Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
  • Η πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωρινής προστασίας, να εφοδιάζουν το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκα, γάντια και αντισηπτικό, να μεριμνούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
  • Ειδικότερα για τις αερομεταφορές, η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.
  • Όπου είναι εφικτό οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων.

 

Τα σχολεία

 

Σήμερα επίσης επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές  των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, δηλαδή Α΄και Β΄ αλλά και του Γυμνασίου.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει να δίνεται η δυνατότητα μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Στις σχολικές μονάδες οι οποίες τελούν σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, συνεχίζεται η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
  • Στις σχολικές μονάδες οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας προβλέπεται για τους μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και Δημόσιας Υγείας η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης του μαθήματος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας με τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις που είχαν ανακοινωθεί.
  • Συνοπτικά, έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής, αποθήκευσης ήχου και εικόνας, ο σύνδεσμος για τις ψηφιακές αίθουσες αποστέλλεται από τον εκπαιδευτικό αποκλειστικά στους εν λόγω μαθητές και οι ψηφιακές αίθουσες είναι κλειδωμένες με έλεγχο εισόδου από τον ή την εκπαιδευτικό.
  • Σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετάδοση και εικόνας θα φαίνονται μόνο ο εκπαιδευτικός ή και ο πίνακας. Η μετάδοση καλύπτει την παράδοση του μαθήματος και όχι τυχόν εξέταση των μαθητών.

 

Στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης

 

Την επόμενη Δευτέρα, 25 Μαϊου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης που θα λειτουργήσουν κι αυτά με κανόνες τους οποίους παρουσίασε την Κυριακή ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης:

 

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

Τέλος, σήμερα ανοίγουν πάνω απο 200 υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι ενώ αίρονται και τα μέτρα στις φυλακές όλης της χώρας.

 

news247.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app