// //]]>
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Ακίνητα: Σύμβαση leasing αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια
Με το leasing, ο δανειολήπτης με δάνειο σε καθυστέρηση θα μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο ίδρυμα υπογράφοντας σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης

24 Ιαν 2022 - 16:27

Picture 0 for Ακίνητα: Σύμβαση leasing αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Η επέκταση της χρηματοδοτικής μίσθωσης των ακινήτων και για τους ιδιώτες προβλέπει τροπολογία –προσθήκη στο Αναπτυξιακό νόμο, με στόχο οι δανειολήπτες που το δάνειοτους είναι σε καθυστέρηση να έχουν μια ακόμα οριστική λύση διευθέτησης στο πρόβλημα τους, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών

Παράλληλα το «άνοιγμα» της αγοράς leasing μπορεί να αποτελέσει λύση για εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, αλλά δεν ακόμα κι αν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, δεν διαθέτουν ίδια κεφάλαια ύψους 20%-30% της αξίας του ακινήτου, καθώς οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν μέσω δανεισμού το 100%, όπως στο παρελθόν.

Αν και ακόμα, όπως αναφέρει η  imerisia.gr,  δεν είναι σαφές πως θα λειτουργήσει το leasing στη συγκεκριμένη περίπτωση και ποια δάνεια αφορά, η αγορά εκτιμά ότι ένα πρόσθετο «εργαλείο» θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της κτηματαγοράς και ιδιαίτερα στις τιμές των ενοικίων που έχουν «πάρει φωτιά» σε πολλές περιοχές

Σύμφωνα με την τροπολογία: «Με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης ο εκμισθωτής, υποχρεούται να παραχωρεί έναντι μισθώματος τη χρήση πράγματος, κινητού ή ακίνητου, ή και των δύο μαζί, παρέχοντας στον αντισυμβαλλόμενό του συγχρόνως το δικαίωμα είτε να αγοράσει το πράγμα είτε να ανανεώσει τη μίσθωση για ορισμένο χρόνο. Οι συμβαλλόμενοι έχουν την ευχέρεια να ορίσουν ότι το δικαίωμα αγοράς μπορεί να ασκηθεί και πριν από τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης. Αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να είναι κινητό ακίνητο που αγόρασε προηγουμένως εκμισθωτής από μισθωτή.»

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση επιδιώκεται άνοιγμα αγοράς των υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης για κάθε αγαθό, κεφαλαιουχικό, καταναλωτικό, ανεξάρτητα αν μισθωτής είναι επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας ιδιώτης. Ετσι θα τεθεί στην διάθεση των πολιτών ένα πρόσθετο εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο για χρηματοδότηση των αναγκών τους, που δύναται να καλύπτει τη συνολική αγοραστική αξία των σχετικών αγαθών, τις εντεύθεν ευρύτερες θετικές συνέπειες χρηματοδότησης και ρευστότητας αγοράς και, τελικώς, την τόνωση της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, με τη θεσμοθέτηση παροχής υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης προς ιδιώτες, οι ιδιώτες δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση θα έχουν στην διάθεσή τους μία περαιτέρω δυνατότητα «λύσης οριστικής διευθέτησης» του προβλήματός τους,όπως ορίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.

Ειδικότερα, στις σύμφωνα με περ. γ του Τμήματος του Παραρτήματος του Κώδικα (υπ’ αρ. 195/1/29.7.2016 απόφασης Τράπεζας Ελλάδος) μεταξύ των λύσεων οριστικής διευθέτησης είναι η «Μετατροπή σε Ενοικίαση/Χρηματοδοτική Μίσθωση (Mortage to Rent/Lease) βάσει της οποίας: Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο ίδρυμα υπογράφοντας τη σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο. Η εν λόγω λύση μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.»

 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app