// //]]>
Δευτέρα 06 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Δήλωση έναρξης – παύσης εργασιών και πότε θεωρείται εκπρόθεσμη
Οι προθεσμίες σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία

02 Μαι 2018 - 09:05

Picture 0 for Δήλωση έναρξης – παύσης εργασιών και πότε θεωρείται εκπρόθεσμη

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών στον υπάλληλο της ΔΟΥ, στην οποία ανήκουν έχουν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Οφείλουν μάλιστα να εκπληρώσουν τη συγκεκριμένη συναλλαγή στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

 

Προθεσμία υποβολής δήλωσης για νομικά πρόσωπα και οντότητες

 

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή δήλωσης έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε διάστημα 30 ημερών από τη στιγμή που καταχωρείται το καταστατικό της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ.

 

Υποχρέωση ενημέρωσης της φορολογικής διοίκησης

 

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα, είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν τη φορολογική διοίκηση, για τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιήσει στην επωνυμία, στο διακριτικό τίτλο, στη διεύθυνση των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων, καθώς και στην έδρα ή στο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Οφείλουν επίσης να ενημερώνουν σχετικά με όποιες άλλες πληροφορίες έχουν παράσχει κατά την υποβολή της έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες, από τη στιγμή που έγινε η οποιαδήποτε μεταβολή ή από τη στιγμή που εκδίδεται ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, όπου απαιτείται, αναφορικά με την υποβολή της δήλωσης εργασιών.

 

Περιπτώσεις διακοπής εργασιών

 

Η διακοπή εργασιών θα πρέπει να υποβάλλεται από τα φυσικά πρόσωπα σε διάστημα 30 ημερών από τη στιγμή που συμβαίνει, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και οντότητες θα πρέπει να υποβάλλεται σε 30 ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εκκαθάρισης ή η διαγραφή τους από το ΓΕΜΗ, όπου χρειάζεται. Εάν όμως τα νομικά πρόσωπα δεν τίθενται υπο εκκαθάριση, θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση διακοπής εργασιών σε διάστημα 30 ημερών από τη λύση ή την παύση των εργασιών.

 

Εκπρόθεσμη δήλωση μεταβολής στοιχείων

 

Για όσους προβούν σε εκπρόθεσμη δήλωση μεταβολής στοιχείων, το πρόστιμο που προβλέπεται είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ν. 4172/2013.

 

Εξαιρέσεις απο την καταβολή προστίμου

 

Εξαιρείται της υποχρέωσης καταβολής προστίμου, η περίπτωση κατά την οποία η δήλωση «απόδοση ΑΦΜ/μεταβολής ατομικών στοιχείων» - έντυπο Μ1, υποβάλλεται στον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΟΥ ως μεταβολή των προσωπικών στοιχείων του φορολογούμενου.

 

Σε ό,τι αφορά την υποβολη εκπρόθεσμων δηλώσεωναπό 1η Ιανουαρίου του 2014 και ύστερα, για περιόδους έως την 31/12/2013, επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α’ 179), με τον περιορισμό, το πρόστιμο που επιβάλεται κατά περίπτωση, να μην υπερβαίνει το προβλεπόμενο στο άρθρο 54, παρ.2, περίπτωση α ́, του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, δηλαδή το ποσό των 100 ευρώ.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app