// //]]>
Τετάρτη 01 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με την πώληση ακινήτων
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

04 Ιαν 2018 - 08:58

Picture 0 for Εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με την πώληση ακινήτων

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Σημαντική διευκόλυνση θα παρέχει σε όσους φορολογούμενους εμφανίζουν οφειλές προς το Δημόσιο και θέλουν να προβούν σε πώληση ακινήτου, η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Ταυτόχρονα το Δημόσιο μπορεί με αυτό τον τρόπο να αυξήσει και να επιταχύνει τόσο τα ποσά που εισπράττει, όσο και το ρυθμό είσπραξής τους από τους εκάστοτε οφειλέτες.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας για την πώληση ενός ακινήτου, και σε περίπτωση που η τιμή πώλησης (εμπορική αξία) είναι μικρότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου που προορίζεται προς μεταβίβαση, η διασφάλιση της οφειλής του φορολογούμενου προς το δημόσιο περιορίζεται αποκλειστικά στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και στην αντικειμενική αξία.

 

Αυτό σημαίνει ότι εάν η εμπορική αξία είναι 35.000 ευρώ και η αντικειμενική 70.000 ευρώ με την απόφαση της ΑΑΔΕ, μπορεί να προχωρήσει η πώληση του ακινήτου και το δημόσιο να εισπράξει τις 35.000 ευρώ, έναντι συνολικής οφειλής 70.000. Έτσι σε αυτή την περίπτωση, και ο οφειλέτης καταβάλει το 50% της οφειλής του και το Δημοσιο εισπράττει το 50% του ποσού που του οφείλεται.

 

Το διπλό όφελος από την απόφαση

 

Με αυτή την κίνηση διευκολύνονται ουσιαστικά οι συναλλαγές που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα (εμπορική αξία), ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών. 

 

Αλλαγή στο ποσοστό παρακράτησης

 

Αυτό που αλλάζει μεταξύ άλλων η απόφαση είναι η ευχέρεια καθορισμού ποσοστού παρακράτησης από 10 έως 100% που είχε έως και σήμερα το Δημόσιο.

 

Πλέον το ποσοστό παρακράτησης κλιμακώνεται ανάλογα με το ρυθμό αποπληρωμής των ρυθμισμένων οφειλών. Με την ίδια απόφαση επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμος στην έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής και τίθενται για πρώτη φορά σαφείς κανόνες για τον καθορισμό των ποσοστών παρακράτησης επί του αποδεικτικού.


Έτσι, το ποσοστό παρακράτησης επί του εισπραττόμενου ποσού ξεκινά από 10% όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης, συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής, ανέρχονται σε 30%, όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 50% της ρυθμισμένης οφειλής, σε 50%, όταν έχει καταβληθεί συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 30% της ρυθμισμένης οφειλής και φτάνει το 70% όταν το αποπληρωμένο ποσό ρύθμισης είναι μικρότερο ή ίσο
του 30%.

 

Τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορούν να αυξηθούν, υπό προϋποθέσεις, έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας.

 

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app