// //]]>
Δευτέρα 06 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Ποιοι εξαιρούνται της παρακράτησης 15% μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα
Τι διευκρινίζει σχετικά η φορολογική αρχή

23 Μαι 2018 - 08:56

Picture 0 for Ποιοι εξαιρούνται της παρακράτησης 15% μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα

Του Γιώργου Λαμπιρη

 

Eξαιρούνται της παρακράτησης φόρου 15%, τα μερίσματα ή ανάλογες πληρωμές, οι οποίες διανέμονται σε νομικό πρόσωπο, το οποίο εντάσσεται στα όσα ορίζει το παράρτημα της οδηγίας 2011/95/Ε.Ε. αναφορικά με το ισχύον καθεστώς που αφορά μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σχετικές διευκρινίσεις δίνονται στην ΠΟΛ 1092/2018, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναφορικά με την «Παρακράτηση φόρου κατά την κεφαλαιοποίηση κερδών παρελθουσών χρήσεων».

 

Οι προϋποθέσεις απαλλαγής της παρακράτησης

 

Προϋπόθεση αποτελεί, αφενός το νομικό πρόσωπο που εισπράττει το μέρισμα να είναι κάτοχος μετοχών, μεριδίων ή συμμετοχής τουλάχιστον 10% στο μετοχικό κεφάλαιο, δικαιώματα σε κέρδη, δικαιώματα ψήφου του φορολογούμενου που προβαίνει στη διανομή.

 

Αφετέρου, μία ακόμα βασική προϋπόθεση είναι, το ελάχιστο ποσοστό κατοχής μετοχών ή μεριδίων ή συμμετοχής, να διακρατείται για τουλάχιστον 24 μήνες.

 

Επίσης, μία ακόμα προϋπόθεση για να μην πραγματοποιείται η παρακράτηση του 15%, είναι όταν το νομικό πρόσωπο που εισπράττει το μέρισμα:

 

-εντάσσεται στους τύπους εταιρειών, που ορίζονται στο μέρος Α’, παράρτημα Ι της οδηγίας 2011/96/ΕΕκαι αφορά για πράδειγμα εταιρείες που έχουν συσταθεί με βάση το βελγικό, βουλγαρικό, τσεχικό δίκαιο και ανάλογα παραδείγματα.

 

-όταν είναι φορολογικός κάτοικος κράτους - μέλους της Ε.Ε. σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται φορολογικός κάτοικος τρίτου κράτους εκτός Ε.Ε. κατ` εφαρμογή όρων σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος, και

 

-όταν υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι Μέρος Β της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο ενδεχομένως στο μέλλον αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς.

 

Σημειώνεται τέλος ότι η κεφαλαιοποίηση κερδών από κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, οι φορείς γενικής κυβέρνησης ή κάθε φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιείται μέσω μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα, και προβαίνει σε πληρωμές μερισμάτων, δικαιωμάτων  και λοιπών πληρωμών, όπως ορίζονται στο άρθρο 62 του ν. 4172/2013, προς νομικά πρόσωπα που κατέχει μετοχές, μερίδια κλπ. (άρθρο 63 παρ. 1), δεν υπόκειται σε παρακράτηση 15%.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app